Share
Tesla guvernului Orban

Tesla guvernului Orban

Deciziile și, mai ales, declarațiile din ultimele luni ale oficialităților române, de la președinție până la guvern și autorități subordonate, ne-au arătat cât de puțin pregătiți sunt românii pentru situații de criză.

E drept că pandemia nu putea fi nici prevăzută și nici nu există vreo țară în lume care să fi găsit soluțiile perfecte pentru a îi considera pe ai noștri mai slabi decât alții. Doar că, în stare de urgență și cu un aparat de stat centrat pe câteva ministere-cheie – fapt ce ar fi trebuit să ușureze lanțul deciziilor și să îl facă mai rapid și mai clar – atât miniștri din guvernul Orban cât și președintele Iohannis par să țină fiecare în mână câte o teslă cu are e pregătit fie să își dea singur peste degete, fie să paseze lovitura către un coleg de cabinet.

În plus, sloganul care a urlat oră de oră în urechile românilor „informați-vă doar din canalele media oficiale”, unul care ar trebui mai degrabă să îi îngrozească pe cei care au trăit în perioada comunistă decât să liniștească populația și să o direcționeze către știri corecte a fost făcut de râs, la fel, chiar de autoritățile de la București grupate în faimosul Grup de Comunicare Strategică.

Pentru a începe de la bază să luăm ca exemplu modul deficitar de comunicare prin care, pe 11 martie, aflam că Institutul Național de Sănătate Publică a extins lista cu „zone roșii” care presupun intrarea în carantină cu Franța, Spania și Germania. În aceeași zi, dar câteva ore mai târziu, lista era din nou readusă la stadiul inițial, fără cele trei mari state vest-europene.  Doar că, imediat după publicarea știrii, românii din diaspora intraseră deja în panică, la redacție sosind zeci de întrebări cu privire la modul în care ar putea reveni în țară. Prin urmare, corectarea anunțului oficial fals, a venit târziu pentru o lume în care informația circulă în doar câteva secunde.

Cum LifeNews.ro a fost unul dintre zecile de canalele media care au dezinformat tocmai pentru că, la rândul său, fusese dezinformat de autoritățile statului român, am solicitat pe atunci clarificări. Iar răspunsul a fost că „s-a revenit la lista din 10 martie. Problema nu e neapărat de la noi pentru că acea listă nu a fost publicată fără o aprobare. Dumneavoatră ați publicat ceea ce era valabil la o anumită oră, însă acum lucrurile s-au schimbat”. Acesta ar fi doar primul exemplu de teslă dată bine peste degete într-un moment în care guvernul solicita presei atenție și corectitudine.

Au urmat multe bâlbe și neclarități, tot sosite pe „canale oficiale”. Un alt exemplu, care poate fi pus mai degrabă pe seama incoerenței mesajului decât pe cea a greșelilor involuntare,  este anunțul președintelui Iohannis că „elevii din anii terminali vor reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale”. Cum toată lumea, mai puțin președintele, a înțeles că revenirea copiilor în clase este impusă, nu doar recomandată, a fost nevoie ca domnul Iohannis să revină cu explicații și clarificări o zi mai târziu.

Bâlbele au continuat cu deja faimoasa controversă dintre premierul Orban și ministrul Cîțu pe tema șomajului tehnic în sectorul bugetar. Mai întâi șeful guvernului a anunțat intenția, poate pentru a sonda reacțiile românilor, pentru ca apoi domnul Orban să declare că nu s-a discutat așa ceva. Situația s-a clarificat după câteva zile, atunci când premierul a explicat că măsura era greu de aplicat și, deja, fără rost pentru că se apropia finalul stării de urgență.

Ca să nu o lungim cu exemplele, o ultimă dovadă de lipsă de comunicare în interiorul guvernului și, mai ales, a celulei de criză, este năuceala cauzată românilor de declarațiile pe tema relaxării din 15 mai. Aflăm mai întâi că va fi o „relaxare”, apoi că ea va fi doar parțială și gradată, și, în cele din urmă, ne trezim cu o adevărată controversă privind deplasarea în afara localităților. Ludovic Orban și Klaus Iohannis spun că nu va fi permisă decât în anumite condiții, ministrul Internelor, Marcel Vela, că „nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă deplasați sau nu”. Ca să nu mai vorbim de situația ilară în care este permisă deschiderea hotelurilor, dar nimeni nu știe cum ar putea ajunge turiștii la ele.

Pe cine să mai creadă românii ținuți de două luni în case atunci când până și „canalele oficiale” și cei mai înalți demnitari ai statului par a se afla la un concurs de dat cu tesla, dovadă clară că într-o perioadă atât de dificilă comunicarea de criză a rămas un non-sens pentru cei de la palatele Victoria și Cotroceni? Cum să ai pretenția ca românii să nu ignore regulile impuse prin bâlbe și declarații contradictorii, mai ales când se dovedește că majorarea amenzilor pentru încălcarea Ordonanțelor Militare a fost făcută pe genunchi fără a consulta măcar un jurist.

Mulți vor spune că amploarea și gravitatea pandemiei scuză greșelile de comunicare ale oficialităților statului chiar dacă au format un așa-numit Grup de Comunicare Strategică. Putem fi de acord cu asta, dar e limpede că toți cei aflați acum la Putere vor trage multe ponoase după ce românii s-au lămurit că degetele înnegrite ale acestora au ca sursă câte o teslă – proprie sau a unui coleg de comitet de urgență – tocmai pentru că pregătirea celor care conduc țara în vremuri tulburi s-a făcut, ca și în cazul majorității guvernelor anterioare, mai degrabă cu unealta decât cu cartea/strategia.

Leave a Comment