Share
Adrian Vasilescu: La noi se suprapun trei crize. Trebuie să ne gândim foarte bine cum ieșim din acest impas

Adrian Vasilescu: La noi se suprapun trei crize. Trebuie să ne gândim foarte bine cum ieșim din acest impas

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR) a decarat astăzi că situaţia actuală din România este diferită de crizele din trecut, pentru că se suprapun trei crize: una sanitară, una socială şi una economică.

Adrian Vasilescu susține că situația din 2020 „este diferită pentru că se suprapun trei crize. În primul rând este o criză sanitară, în al doilea rând este o criză socială şi în al treilea rând este o criză economică. Când trei crize se suprapun una peste alta trebuie să ne gândim foarte bine cum vom ieşi din acest impas”.

Oficialul BNR a declarat la Digi 24 și că va fi dificilă revenirea după scăderea indicelui de încredere în economie, mai ales că „avem foarte multe restanţe de atitudine, de gândire economică, de investiţii, de înţelegerea raportului între consum şi producţie”.

„Noi ne-am obişnuit ani de zile înainte de această criză să consumăm foarte mult din import. Importurile au dus România la un deficit de balanţă comercială de peste 15 miliarde de euro pe an. Este o sumă imensă. O sumă care nu se acoperă din vânt, ci din cursul valutar, din inflaţie. Se acoperă prin multe deficite care produc alte deficite. Aşa că va trebui să ne obişnuim să gândim altfel. Acesta nu este o chestie care se rezolvă prin îndemn. Piaţa trebuie să funcţioneze normal. Sunt ani de zile în care piaţa nu a funcţionat normal şi de acewa nu reprezintă îndemnul de a împinge lumea la muncă. Când spun asta s-ar putea să sune monstruos în minţile multora: auzi, să împingă lumea la muncă. La urma urmei, nimic nu este mai firesc pentru societatea umană decât să progreseze şi să prospere prin muncă, pentru că nu există alte surse de prosperitate”, a susţinut Adrian Vasilescu.

Potrivit Comisiei Europene, Indicele de Încredere în Economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) s-a prăbuşit, în aprilie 2020, atât în zona euro (-27,2 puncte, până la 67) cât şi în UE (-28,8 până la 65,8 puncte). Aceasta a fost cea mai puternică scădere lunară a ESI înregistrată din 1985, depăşind cu mult recordul negativ anterior din martie. Indicatorii sunt acum mult sub mediile lor pe termen lung de 100 şi foarte aproape de cele mai scăzute niveluri înregistrate în Marea Recesiune din martie 2009.

Indicatorul Employment Expectations Indicator (EEI) a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat (cu 30,1 puncte la 63,7 în zona euro şi cu 31,2 puncte, până la 63,3 puncte în UE).

ESI a ajuns la valoarea 65,3 puncte în România, în aprilie 2020, de la 99,6 în martie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din anul 2000.

Leave a Comment