Share

După Fitch, și Moody’s retrogradează perspectiva de țară a României

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunțat că agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României, dar a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

După ce, în urmă cu două săptămâni, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, acum a venit rândul celor de la Moody’s să anunțe o măsură similară.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la bază potenţialul de creştere economică solidă al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român. Agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3).

Ministerul susţine că agenţia de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanţelor publice, agravată de creşterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum şi deteriorarea poziţiei externe a României.

„Anunţul Moody’s confirma că priorităţile actuale ale Ministerului Finanţelor Publice, respectiv adoptarea şi implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei Covid-19 şi relansarea economică a României sunt corecte şi responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Deficitul guvernamental de 7,7% din PIB

Moody’s Investors Service se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să ajungă la 7,7% din PIB în 2020, în timp ce nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească la 43,7% până la finalul anului, de la 35,2% în 2019, ca rezultat al deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului economiei de 5%, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, Moody’s previzionează că deficitul se va reduce gradual, la 6,2% din PIB, în 2021, şi la 4,4% din PIB, în 2022. Conform acestui scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să ajungă la 46,8%, în 2021, şi la 47,8%, în 2022.

Moody’s a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, şi a reconfirmat la „Baa3” ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală.

Înrăutăţirea perspectivei de rating a României survine în urma deteriorării structurale a finanţelor publice, agravate de creşterea datoriilor pe termen lung, legate de reforma pensiilor din 2019, şi înrăutăţirea poziţiei externe a României, cu o creştere a datoriei în valută pe termen scurt, care intensifică slăbiciunea ţării la evenimentele neprevăzute, se arată în comunicatul Moody’s.

Confirmarea ratingurilor României la „Baa3” echilibrează potenţialul solid de creştere pe termen scurt al ţării şi profilul economic mai solid decât media ratingurilor suverane “Baa3”, faţă de deteriorarea finanţelor publice şi înrăutăţirea poziţiei externe a ţării. De asemenea, confirmarea ratingurilor României la “Baa3” ţine cont de soliditatea guvernanţei, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Principalul motiv al înrăutăţirii perspectivei de rating îl reprezintă actuala tendinţă de deteriorare structurală a finanţelor publice ale României, agravate de creşterea datoriilor pe termen lung, legate de de reforma pensiilor din 2019. În plus, recesiunea economică din acest an, în contextul pandemiei de de coronavirus (COVID-19), afectează perspectiva fiscală a ţării, deoarece Moody’s previzionează un declin al economiei româneşti de 5% în 2020.

Răspunsul Guvernului la consecinţele economice ale crizei provocate de pandemie se concentrează pe sprijinirea companiilor şi a gospodăriilor. În special, schema de şomaj tehnic este menită să furnizeze angajaţilor până la 75% din salariul mediu brut. Veniturile vor fi, de asemenea, afectate de recesiune, apreciază Moody’s.

Chiar înainte de impactul încetinirii economiei, deficitul guvernamental al României era pe un trend nefavorabil, urcând de la 0,6% din PIB în 2015 la 4,3% din PIB în 2019. Adâncirea deficitul României este de natură structurală şi vine în pofida unei creşteri medii a economiei de 4,9% în perioada 2015 – 2019. Creşterea cheltuielilor publice a rezultat în urma majorării salariilor în sectorul public, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Ratingurile României ar putea fi retrogradate dacă agenţia ajunge la concluzia că soliditatea fiscală a ţării va continua să se deterioreze din punct de vedere structural, în timp ce dezechilibrele externe rămân la un nivel ridicat. În ultimă instanţă, această concluzie va reflecta probabil absenţa pe termen mediu a unui răspuns politic determinat şi eficient la dificultăţile structurale ale ţării, reducând evaluarea agenţiei prrivind soliditatea instituţională şi a guvernanţei.

Potrivit Moody’s, ţinând cont de perspectiva negativă, o revizuire în creştere a ratingurilor este puţin probabilă în viitorul apropiat.

Citește și:

Leave a Comment