Share
15 mai, aterizare forțată?

15 mai, aterizare forțată?

Președintele Klaus Iohannis ne-a adus ieri o veste, aparent, bună: de pe 15 mai vom putea circula fără restricții. Finalul acestora echivalează însă și cu încheierea stării de urgență?

În cazul unui răspuns afirmativ, coșmarul așa-numitei distanțări sociale și al sechestrării românilor în propriile case se va transforma într-o aterizare forțată a unei mari părți din sectorul privat care, în ultimele săptămâni, a fost susținut, măcar teoretic, prin plata șomajului tehnic de către stat.

Prin urmare, este 15 mai momentul final al unei perioade nefaste din istoria României? Deloc. De la jumătatea lunii viitoare, pe lângă faptul că vom putea circula liberi, fără să completăm declarații pe propria răspundere, nimic nu se va schimba în bine. Va trebui să purtăm măști la supermarket, la birou, în mijloacele de transport și în orice spațiu închis în care se află mai mulți oameni. Spectacolele, competițiile sportive, evenimentele, ba chiar și nunțile sau botezurile ies din orice discuție pentru o perioadă nedeterminată. Cel puțin asta ne-a spus astăzi domnul ministru Vela.

Dar mult mai grav decât toate acestea rămâne pericolul ca firmele private să își reînceapă activitatea cu… concedieri. Trezite din coșmar de încheirea stării de urgență, multe companii vor avea în față tabloul sumbru al realității: mecanisme economice care nu funcționează, contracte zero și bugete deja epuizate de perioada de inactivitate. În aceste condiții, nevoia de a își plăti salariații reveniți din șomaj tehnic ar putea fi o povară mult prea grea pentru multe firme, în special pentru cele mici și mijlocii.

Prin urmare, termenul de 15 mai nu înseamnă altceva decât trecerea la o nouă realitate, poate chiar mai rea decât tot ce am văzut până acum. Asta pentru virusul ucigaș încă își va face de cap fără ca un vaccin să îl poată opri mai devreme de – în cel mai optimist scenariu – finalul lui 2020, oamenii, năuci, ieșiți din case cu măști pe față după două luni de sechestru, se vor feri unul de celălat neștiind cine e purtător de Covid-19 și cine nu, iar mulți angajați ai firmelor private vor trebui să accepte șomajul clasic, nu cel tehnic.

La tabloul sumbru de mai sus pot fi adăugate multe alte tușe colorate în funcție de locul de muncă al fiecăruia, însă tonurile mai mult sau mai puțin optimiste depind de măsurile pe care Guvernul le va lua în cele trei săptămâni care ne despart de 15 mai.  Sunteți pregătiți pentru o aterizare forțată?

Leave a Comment