Share
Dosarele pentru Rabla Clasic și Rabla Plus trebuie depuse exclusiv online

Dosarele pentru Rabla Clasic și Rabla Plus trebuie depuse exclusiv online

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat în urmă cu câteva minute că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aplică măsuri speciale în privința derulării programelor de finanțare, inclusiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Conform Ministerului mediului, depunerea dosarelor în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus se va face integral online, fiind acceptate în format electronic toate documentele necesare.

Totodată, obligativitatea prezentării certificatului de distrugere și radiere a autovehiculelor vechi a fost înlocuită cu o comunicare online către dealer în care să fie specificate data și numele operatorului unde mașina a fost casată. De asemenea, certificatele de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale au fost înlocuite cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că viitorul posesor al mașinii noi nu are datorii la stat, la momentul achiziției.

Prin Rabla Clasic și Rabla Plus, românii își pot cumpăra mașină nouă din fața calculatorului

„Mulți cetățeni ne-au scris despre greutățile pe care le întâmpină cu înscrierea în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Le-am promis că vom adapta programele la starea de urgență pe care o traversăm. Astăzi pot să vă anunț că am simplificat totul, în așa fel încât românii să își poată cumpăra o mașină nouă de acasă, din fața calculatorului. Dosarele pot fi realizate integral cu documente emise electronic și depuse mai departe, tot prin mediul online. Vrem să mișcăm lucrurile chiar și în această perioadă și să ne adaptăm la ea. Avem unul dintre cele mai mari bugete AFM și vrem să-l folosim în linii de finanțare care să sprijine populația și economia țării”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Au fost modificate termenele de depunere a dosarelor

Pentru Rabla Clasic valabilitatea notei de înscriere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 60 de zile (de la 120 la 180 de zile). În privința casării autovehiculului termenele au fost prelungite cu 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice termenul este de 180 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și a notei de înscriere.

Cât privește Rabla Plus, valabilitatea notei de înscriere atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 40 de zile (de la 180 la 220 de zile), de la data emiterii.

Mai mult, pentru toate programele și proiectele aflate în derulare, cu excepția Rabla și Rabla Plus, cărora le sunt aplicabile modificările expuse anterior, toate termenele se suspendă pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea acesteia.

Conform oficialilor de la Ministerul mediului, aceste măsuri au menirea să înlesnească obținerea și acordarea finanțării prin debirocratizarea proceselor specifice, în sensul acceptării documentelor emise în format electronic și transmiterii acestora prin mediul online, prorogării sau, după caz, suspendării termenelor în cadrul programelor și contractelor aflate în derulare, fără însă a suspenda sesiunile în curs, programele și proiectele putându-se derula în continuare.

Pentru a îi ajuta pe cei care își doresc să achiziționeze o mașină electrică prin Rabla Plus, LifeNews.ro a realizat, în urmă cu câteva săptămâni, un articol cu întreaga ofertă a dealerilor. Astfel puteți afla care sunt mașinile pentru care statul subvenționează achiziția cu 10.000 de euro sau chiar mai mult. De asemenea, puteți descoperi care este vehiculul electric care corespunde așteptărilor dumneavoastră.

Citește și:

Leave a Comment