Share
Tesla și Mercedes-Benz, primele companii care au reușit să producă sisteme de ventilație pentru serviciile medicale

Tesla și Mercedes-Benz, primele companii care au reușit să producă sisteme de ventilație pentru serviciile medicale

După ce americanii de la Tesla au anunțat încă de la finalul lui martie că pot livra primele sisteme de ventilație mecanică pentru tratarea celor infectați cu noul coronavirus, Mercedes-Benz a făcut în această săptămână un anunț similar.

Echipa Mercedes AMG Petronas, reprezentanta mărcii germane premium Mercedes-Benz în campionatul mondial de Formula 1 a anunţat că poate livra în cursul acestei săptămâni primele sale aparate de ventilaţie mecanică destinate serviciilor britanice de sănătate (NHS).

Conform reprezentaților echipei de Formula 1 Mercedes, cu sediul în Marea Britanie, aparatul a fost dezvoltat şi omologat în două săptămâni cu ajutorul University College London (UCL), în cadrul operaţiunii „Project Pitlane”, căreia i s-au alăturat alte echipe de Formula 1, precum Red Bull, McLaren, Williams, Racing Point, Haas şi Renault, pentru a lucra la dezvoltarea unui astfel de dispozitiv.

Aceste aparate de ventilaţie în presiune pozitivă continuă (CPAP) sunt destinate în special pacienţilor care au fost victimele unei infecţii a plămânilor şi cărora măştile cu oxigen nu le sunt suficiente.

Guvernul britanic a comandat 10.000 de astfel de aparate, care vor putea fi produse într-un ritm de 1.000 pe zi la centrul tehnic al echipei Mercedes de la Brixworth (Anglia).

„După anunţul proiectului, am primit un număr incredibil de solicitări legate de aparatul CPAP, venite din toată lumea”, a explicat Andy Cowell, directorul centrului.

Circa 40 de aparate, care produc în mod obişnuit pistoane şi turbocompresoare pentru monoposturile de Formula 1, au fost dedicate fabricării acestor aparate de ventilaţie.

Echipa de Formula 1 Mercedes, câştigătoare a şase titluri de campioană mondială în Formula 1 la constructori, a menționat și că va face publice planurile noului ventilator mecanic medical și le vor oferi gratuit firmelor care pot produce astfel de aparate.

„Aceste aparate vitale sunt destul de simplu de fabricat şi pot fi produse rapid. Sperăm ca, făcând publice aceste planuri, ele să poată fi utilizate pentru îmbunătăţirea rezistenţei serviciilor de sănătate care se pregătesc pentru valul de Covid-19 în lume”, a declarat Rebecca Shipley, directoarea Institutului de inginerie pentru sănătate din cadrul UCL.

Tesla produce deja ventilatoare mecanice

CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, Elon Musk, a anunţat încă de pe 24 martie că primele 1.200 de sisteme de ventilaţie pentru bolnavii de Covid-19 vor fi gata de distribuire până la finalul lunii trecute.

Realizarea celor de la Tesla este cu atât mai interesantă cu cât întregul proces de dezvoltare a fost realșizat în doar câteva zile. Pe 18 martie Elon Musk se oferea să înceapă producţia de sisteme de ventilaţie în cazul în care autoritățile vor considera că este nevoie. Ca urmare, medici şi politicieni i-au solicitat să înceapă imediat producţia de ventilatoare pentru că numeroase spitale din SUA au nevoie de suplimentarea numărului de aparate pentru asistarea respiraţiei.

„Ne aşteptăm să avem peste 1.200 (de ventilatoare) gata de distribuţie în această săptămână. Partea mai grea este distribuţia, instalarea şi operarea lor”, scria pe Twitter la finalul lui martie Elon Musk.

Ambele companii deținute de Musk, SpaceX şi Tesla, au avut avantajul de a fi bine pregătite pentru a produce sisteme de ventilaţie medicală. Asta pentru că automobilele Tesla sunt prevăzute cu sisteme de ventilaţie, încălzire şi aer condiţionat, iar inginerii companiei SpaceX au dezvoltat sisteme de susţinere a vieţii pentru capsula Crew Dragon, care ar trebui lansată în prima sa misiune cu echipaj uman în luna mai.

Şi alte companii americane au început dezvoltarea unor sisteme de ventilație. Preşedintele Donald Trump a dat undă verde pentru producţia acestor aparate medicale atât companiei Tesla cât şi celor doi giganţi americani ai industriei auto, Ford şi General Motors. Încă nu au fost date publictății date despre omologarea noilor aparte de ventilație mecanică și nici despre eventuala utillizarea acestora în spitale.

Citește și:

Leave a Comment