Share
Poluare cu fum în București și Ilfov. Ministrul Mediului atrage atenția supra incendiilor de vegetație

Poluare cu fum în București și Ilfov. Ministrul Mediului atrage atenția supra incendiilor de vegetație

Bucureștenii și ilfovenii s-au trezit în această dimineață înconjurați de un miros insuportabil de materiale arse, iar senzorii de poluare au indicat depășiri în mai multe zone ale orașului. Conform Ministerului Mediului și ISU, degajările de fum au fost localizate în zona Periș.

Încă de la primele ore ale dimineții mai mulți bucureșteni și ilfoveni au scris pe Facebook că senzorii de poluare indică grave depășiri ale normelor și, totodată, mirosul din mai multe zone ale Capitalei este insuportabil. Ca urmare, ministrul Mediului, Costel Alexe a indicat că în noaptea de marţi spre miercuri, din cazua a unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă de 30.000 mp din zona Periş (judeţul Ilfov) au ars mocnit bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate, conform ministrului Mediului, Costel Alexe.

„Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiilor de vegetaţie din zona Periş – Corbeanca – Buftea – Otopeni. Totodată, a fost solicitată intervenţia ISU pentru a elimina toate focarele active şi mocnite şi a preveni extinderea lor. Pe fondul creşterii incendiilor de vegetaţie din ultima perioadă, fac apel către populaţie să conştientizeze că aceste acţiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieţi omeneşti, bunuri materiale şi mediul înconjurător, situaţii care pot genera adevărate tragedii”, a scris oficialul pe propria pagină de Facebook.

Pompierii încearcă să stingă incendiul

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) a anunțat tot în această dimineață că pompierii intervin cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă de porci, deversate în două bataluri, pe un teren între localităţile Periş şi Dârza, din judeţul Ilfov.

„Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fără pericol de extindere. Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului. În sprijinul resurselor menţionate au mai fost direcţionate încă patru autospeciale de stingere de mare capacitate, în zonă fiind posibilităţi limitate de alimentare cu apă”, au menționat reprezentanții ISUBIF.

Norul de fum va rămâne deasupra Bucureștiului

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a explicat că evoluţia norului de fum din zona Periş, judeţul Ilfov, va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest, pe parcursul zilei de miercuri.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Periş, jud. Ilfov – municipiul Bucureşti se apreciază că în cursul acestei zile circulaţia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) şi se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest”, subliniază meteorologii.

Leave a Comment