Share
UPDATE Ludovic Orban: O parte dintre bugetari, pe rând, în șomaj tehnic câte 15 zile

UPDATE Ludovic Orban: O parte dintre bugetari, pe rând, în șomaj tehnic câte 15 zile

Primul ministru Ludovic Orban a anunțat că Guvernul caută soluții pentru ca anumite sectoare din sistemul public să intre, temporar, în șomaj tehnic. Informația a fost confirmată și de ministrul Muncii.

Conform lui Ludovic Orban, Guvernul ia în calcul un mecanism care să permită ca angajații din anumite sectoare publice asă intre, pe rând, câte 15 zile, în șomaj tehnic. Măsura care îi privește pe bugetari urmează să fie finalizată sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic”, a declarat premierul.

Potrivit șefului Guvernului, „în alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice”.

„Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome”, a explicat Ludovic Orban.

Totodată, primul ministru consideră că, în cazul în care va exista o persoană infectată într-una dintre cele două părți ale angajaților bugetari în perioada de 15 zile, funcţionalitatea instituţiilor va fi asigurată de ceilalţi angajaţi.

Violeta Alexandru: Este o decizie asumată

Anunțul premierului a fost confirmat și de Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Ea a explicat printr-o postare pe Facebook că a fost pregătit un astfel de proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie. În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. «Şomaj tehnic» în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris Violeta Alexandru.

Ministrul a subliniat că vor fi consultări, inclusiv cu autorităţile locale, dar este o decizie asumată. „Ca orice decizie, este asumată. După consultări, inclusiv cu autorităţi locale şi după evaluări. Da, după toate acestea şi după ce am citit toate mesajele primite, este o decizie asumată. Pentru corectitudine”, a explicat ministrul.

În eventualitatea implementării unei astfel de măsuri este de așteptat ca în anumite instituții ale statului activitatea să se desfășoare chiar mai încet decât până acum.

Trebuie menționat că în sectorul privat au fost luate măsuri similare sau chiar mai drastice., mergându-se până la disponibilizări, încă de la jumătatea lui martie

Leave a Comment