Share
Cu dezinfectant, înainte

Cu dezinfectant, înainte

De pe rafturile magazinelor de proximitate a dispărut săpunul, semn că mesajele de pe burtierele televiziunilor au avut succes și spălatul pe mâini începe să devină o rutină acceptată în timpuri de război.

Într-o țară care a alocat cel mai mic buget din Europa menținerii sănătății cetățenilor ei și unde personalul medical a fost aruncat în luptă fără minime măsuri de protecție, responsabilizarea fiecărui individ e o resursă extrem de prețioasă și la fel de volatilă.

Reportajele din spitalele cu cazuri grave urmăresc nu doar informarea, ci și conștientizarea nevoii de disciplină, opusul a ceea ce am cunoscut ca națiune în ultimii treizeci de ani. La fel, statisticile cu persoane vrâstnice decedate  în urma repatrierii unui membru tânăr al familiei sunt zguduitoare. La cifrele mortuare pe care le aflăm zilnic se adaugă valoarea amenzilor celor care nu respectă legea și numărul românilor care intenționează să se întoarcă acasă, de Paști. Toate numerele sunt mari și din ce în ce mai apăsătoare.

Pentru a compensa puțin încărcătura, ne putem imagina că viața noastră își va relua cursul, dar dintr-o cu totul altă perspectivă, mai autentică.

Vom deveni mai atenți la nevoile apropiaților noștri și mai ales la timpul pe care îl acordăm celor dragi. Vom cunoaște mai bine ce valoare reală au alegerile noastre, de la micile gesturi și până la achizițiile importante. Ne vor bucura ocaziile în care să ne revedem cu oamenii de calitate din viața noastră și vom parca evenimentele grandioase, cu puhoaie care nu reprezintă nimic, de fapt. Îi vom aprecia mai mult pe cei care acum ne oferă sprijin, chiar ajutați de tehnologie și pe cei care ne împărtășesc experiențe și sunt dispuși să ne asculte. Îi vom urmări cu atenție pe liderii de opinie cu idei pertinente și ne vom dezabona de la fluxurile generate de nulități. Îi vom aprecia pe redactorii care ne-au oferit conținut bun în condiții cumplite, la limita supraviețuirii. Îi vom vota pe puținii politicieni care au făcut ce au promis. Ne vom uita cu mare atenție la țara de fabricație a produselor pe care le vom cumpăra, pentru a susține mai mult producția națională sau europeană. Vom încerca să ne securizăm mai bine veniturile și ne vom plânge mai puțin că avem de muncă, cei care vom avea de muncă. Vom alege să ne cunoaștem țara, când vom pleca în vacanțe. Ne vom reîmprieteni cu natura și o vom respecta. Vom asculta mai mult și vom vorbi mai puțin.

Toate acestea se vor întâmpla după ce durerea va fi acoperită cu munți de dezinfectant, iar curba suferinței se va reduce la o linie. Până atunci, #stațiacasă.

Leave a Comment