Share
„Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, spectacol transmis online de Opera Națională București

„Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, spectacol transmis online de Opera Națională București

Astăzi, 6 aprilie, de la ora 18.30, va fi transmisă pe pagina de Facebook a Operei Române înregistrarea spectacolului „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggiero Leoncavallo.

Programul Operei Naţionale Bucureşti, Seri de Operă Online, adaptat pentru perioada stării de urgenţă, va avea astăzi de la ora 18.00 reprezentația „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo, în regia lui Ion Caramitru.

Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia, de Monica Petrică. Spectacolul este realizat cu participarea Orchestrei, Corului şi Corului de copii al Operei Naţionale Bucureşti, sub coordonarea maeştrilor de cor Daniel Jinga şi Smaranda Morgovan şi a dirijorului Vlad Conta.

„Cavalleria Rusticana” este o operă într-un act, compusă de Pietro Mascagni, cu libret italian semnat de Giovanni Targioni-Tozzetti şi Guido Menasci. Opera este considerată primul exemplu oficial al curentului verist. Libretul a avut ca sursă de inspiraţie o nuvelă scurtă şi intensă scrisă de sicilianul Giovanni Verga, lider al mişcării literare italiene cunoscută ca „verism”. Spectacolul începe în atmosfera de sărbătoare a Paştelui, cortina se ridică în bătaia clopotelor, scena înfăţişând o piaţă publică deşartă dintr-un sat în Sicilia. Pe măsură ce muzica se aude tot mai răsunătoare, ţăranii şi sătenii traversează piaţa în vesele armonii închinate primăverii, unii îndreptându-se spre biserică, alţii rămânând la plimbare – evidenţiază sinopsisul publicat pe site-ul http://operanb.ro/.

„Cavaleria Rusticană” este frecvent pusă în scenă împreună cu o altă lucrare a curentului verist, „Pagliacci” (Paiațe), operă în două acte cu libret şi compoziţie semnate de Ruggero Leoncavallo. Leoncavallo a fost inspirat în creaţia sa de capodopera de succes a lui Mascagni, fiind hotărât să aibă o compoziţie proprie în acelaşi curent. Drama este deschisă de un prolog: Tonio, bufonul cocoţat îşi face apariţia în faţa cortinei pentru a anunţa că intriga piesei este o poveste reală. Prin intermediul cuvintelor „Andiamo! Incominciate!”, începe un spectacol grandios despre puternica emoţie umană, conform site-ului Operei Naţionale Bucureşti.

Perechea „Cavalleria Rusticana” & „Pagliacci” a avut premiera la 22 decembrie 1893 şi de atunci o mare parte a scenelor de operă prezintă cele două opere împreună.

Premiera spectacolului de la Opera Naţională Bucureşti a avut loc la 31 martie 2018. Durata spectacolului este de 2 ore şi 45 de minute. Înregistrările din programul Seri de Operă Online sunt accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Leave a Comment