Share
Oficiali europeni acuză SUA că a transformat piața mondială de produse medicale în „Vestul Sălbatic”

Oficiali europeni acuză SUA că a transformat piața mondială de produse medicale în „Vestul Sălbatic”

O știre a agenției Reuters dezvăluie lupta surdă dusă în spatele scenei de statele afectate de coronavirus. Așa cum și LifeNews a atras atenția deja în unele cazuri echipamente medicale au fost deturnate sau chiar furate, iar intrarea SUA pe lista statelor grav afectate de pandemie a declanșat un comportament asemănător celui din „vestul sălbatic”.

În urmă cu mai bine de o săptămână LifeNews.ro scria despre un transport de echipament medical confiscat de Italia deși era destinat Greciei. Totodată, cu doar câteva zile în urmă, presa germană îi acuza pe americani că au încercat să cumpere de la o companie din Tuebingen, cu o sumă impresionantă, exclusivitatea utilizării unui potențial vaccin. Lupte pe cât de puțin vizibile, pe tot atât de grele se dau și pentru achziția de ventilatoare medicale.

Cum nu părea suficient, Reuters scrie astăzi despre bătălia globală pentru măşti de protecție a personalului din prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Cum Statele Unite sunt dispuse adesea să supraliciteze pentru a obţine produse pentru care erau deja semnate alte contracte, piaţa mondială s-a transformat, conform unor oficiali europeni într-un adevărat „Vest Sălbatic”.

În Franţa şi Germania, oficiali de rang înalt spun că Statele Unite plătesc mult peste preţul pieţei pentru măşti produse de principalul fabricant – China, uneori câştigând contracte prin oferirea unor preţuri mai mari chiar şi după ce cumpărătorii europeni credeau că afacerea este încheiată.

„Banii sunt irelevanţi. (n.n. – Americanii) plătesc orice preţ pentru că sunt disperaţi”, a declarat pentru Reuters un responsabil de rang înalt din blocul conservator german CDU-CSU al cancelarului Angela Merkel.

După izbucnirea pandemiei, guverne din Europa, Americi şi din alte zone încearcă cu disperare să-şi asigure stocuri pentru personalul medical, de îngrijire şi populaţie.

Acum, când numărul de cazuri la nivel global a depăşit un milion, iar epidemia explodează în SUA, competiţia pentru preţioasele stocuri a devenit şi mai acerbă.

Departamentul de Stat al SUA şi agenţia din cadrul Departamentului Securităţii Interne (DHS) care coordonează eforturile SUA de a localiza şi procura echipamente de protecţie nu au dat curs deocamdată solicitării de a comenta cu privire la acest subiect.

Totuşi, un oficial din DHS a declarat pentru Reuters în această săptămână că guvernul şi companiile americane plătesc peste preţul pieţei pentru o mare parte dintre achiziţiile de peste hotare.

Potrivit oficialului, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, Statele Unite nu se vor opri din cumpărat „până când vom avea mult prea multe”, şi ar putea continua să caute echipamente de protecţie până prin august.

Piaţa actuală a materialelor medicale a fost descrisă de premierul bavarez Markus Soeder drept „Vestul Sălbatic”.

O sursă germană angajată într-o companie care ajută guvernul Merkel să comande măşti a afirmat că ultimul weekend din martie a fost un moment de cotitură, sursa făcând o legătură cu prezenţa crescută a Statelor Unite pe piaţă. Semnarea contractelor nu mai garantează livrările, spune sursa, explicând că „cererea este mult, mult mai mare decât oferta”.

În Franţa, trei lideri regionali au descris un tablou similar.

Jean Rottner, preşedintele regiunii Grand Est, vorbeşte despre o luptă permanentă pentru a se asigura că măştile comandate ajung în regiunea sa, prima care a fost greu lovită de epidemia din Franţa. El afirmă că produsele contractate îşi schimbă proprietarii în ultimul moment. „Pe pista (n.n. – aeroportului), americanii scot banii şi plătesc de trei sau patru ori mai mult decât am oferit noi”, a afirmat Rottner miercuri la RFI.

Omologul lui Rottner din regiunea pariziană, Valerie Pecresse, a dezvăluit că a fost întrecută într-o ofertă de achiziţie de o ţară „cu buzunare adânci”, chiar dacă nu a precizat că ar fi vorba de SUA.

„Am găsit materiale în urmă cu câteva zile, dar nu am reuşit să le cumpărăm după ce alţii au oferit un preţ mai mare”, a afirmat ea vineri la postul de radio France Info. „Ei sunt pregătiţi să plătească de trei ori peste preţul pieţei”, a mai explicat Valerie Pecresse.

Ministerul francez de Externe afirmă că verifică aceste informaţii, însă un oficial citat de Reuters se îndoieşte că se vor lua măsuri. „Totul se rezumă la forţele pieţei. Cel care plăteşte cel mai mult obţine premiul”, a comentat el.

Măști destinate Germaniei, „confiscate” la Bankok

Un alt exemplu al acestui „vest sălbatic” este cel al unei comenzi de 200.000 de măşti de protecţie împotriva coronavirusului destinate poliţiei din Berlin. Transportul a fost „confiscat” la Bangkok, au afirmat chiar astăzi autorităţile din capitala germană, menționând că suspectează o intervenţie americană.

Conform agenției AFP, comanda de măşti de tip FFP2 „efectuată pe lângă un fabricant american” fusese plătită deja, dar a fost confiscată pe aeroportul din capitala Thailandei.

Deși nu este menționată provenienţa măştilor, mai multor publicaţii germane au scris că echipamentele de protecţie au fost produse în China de către compania americană 3M.

„În stadiul actual, plecăm de la principiul că este legat de interdicţia de export de măşti a guvernului american”, au adăugat autorităţile berlineze.

„Considerăm că este vorba despre un act de piraterie modernă”, a denunţat Andreas Geisel, reprezentant al Berlinului. „Nu se procedează astfel cu parteneri transatlantici. Chiar şi în vremuri de criză globală, metodele demne de vestul sălbatic nu ar trebui să prevaleze”, a adăugat el.

Întrebat despre această situaţie, ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, nu a dorit să comenteze, limitându-se să afirme că „evoluţia actuală este rea” din cauza cererii mondiale prea mari de astfel de echipamente.

În competiţia mondială şi nemiloasă pentru achiziţia de măşti, incidente survin uneori şi în interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state au interzis exportul de material medical sau au decis rechiziţionări, precum Franţa.

Potrivit săptămânalului L’Express, Franţa a confiscat pe 5 martie pe teritoriul său măşti produse de firma suedeză Molnlycke şi care aveau ca destinaţie Spania şi Italia. Cehia, de asemenea, a confiscat măşti care trebuiau livrate în Italia.

Citește și:

Leave a Comment