Share
Municipul Suceava și localitățile limitrofe, în carantină

Municipul Suceava și localitățile limitrofe, în carantină

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat în această seară că municipiul Suceava și alte opt localități limitrofe intră în carantină.

Marcel Vela, alături de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susținut în urmă cu câteva minute o declaraţie de presă în care au prezentat două noi Ordonanțe Militare. Una dintre acestea prevede intrarea municipiului Suceava în carantină totală. Astfel, Suceava devine primul oraș din România care este pus complet sub regulile carantinei.

Măsura vine ca urmare a situației grave din zonă, din totalul de peste 2.109 de persoane infectate cu coronavirus la nivel național, 593 aflându-se în zona Suceava. Cu câteva ore în urmă, Grupul de Comunicare Strategică anunțase că la Suceava „au fos raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus”.

„Raportul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, de la ora 20.00, ne arată că sunt la acest moment 2.109 cazuri confirmate în ţară, 65 de decese care sunt cauzate de Covid-19. Iar aici vreau să subliniez situaţia deosebită în care se află municipiul Suceava. Dintre cele 2.109 cazuri confirmate, 593 se află în municipiul Suceava”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat.

El a adăugat că, în urma analizei realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi în urma discuţiilor care au avut loc s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere medical, trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei.

Toate cele 13 persoane anunțate astăzi ca decedate la Suceava, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 de ani, au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă în mai multe secţii: nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie.

GCS precizează că decesele au fost înregistrate în perioada 22 – 29 martie. „În perioada 22 – 29 martie, la Suceava au fost înregistrare 22 de decese, din care 9 au fost raportate şi au fost comunicate public. Spitalul din Suceava a fost închis în data de 25 martie timp de 48 de ore, iar decesele au fost în rândul pacienţilor acestui spital. La acest moment nu avem informaţii detaliate referitoare la momentul în care au fost prelevate probele pentru persoanele decedate, respectiv dacă acestea au fost prelevate înainte sau după deces. La acest moment este în desfăşurare refacerea anchetelor epidemiologice de către noua conducere a DSP Suceava”, a informat GCS.

În aceeași declarație de presă, secretarul de stat Bogdan Despescu a anunţat adoptarea Ordonanţei Militare nr. 5, care prevede prelungirea suspendării zborurilor spre Spania şi Italia.

„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania şi din Spania către România pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020, ora 18,00. Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020”, a anunţat Despescu.

otodată, Raed Arafat a făcut câteva clarificări în legătură cu Ordonanța anterioară. Acesta a făcut referire la „ordinul prin care am stabilit că pacienţii nu pot să rămână în UPU şi că trebuie să fie internaţi chiar dacă nu au testarea pentru COVID infirmată sau confimată. Am făcut unele reacţii şi vreau să clarific ordinul. (…) Articolul 2, alin. 2 spune: ‘Pacienţii prevăzuţi la alin. 1, pentru care este necesară spitalizarea, sunt internaţi în secţiile spitalului unde s-au prezentat – asta e prima variantă – în secţiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1091 pe 2006 (…) – a doua variantă – sau în spitale nominalizate de Direcţiile de Sănătate Publică – a treia variantă – care pot să fie şi spitalele de suport pentru COVID care sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii. Deci, nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat. Şi aici vorbim de exemplu de cazuri de traumă care sunt suspicionate să aibă şi COVID. Nu pot să aştepte trauma să fie tratată până se termină testul pentru ovid-19”.

Leave a Comment