Share

Ford România se retrage din Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile

Reprezentanța Ford în România a anunțat în această dimineață că a luat decizia de a se retrage din Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). O decizie similară a luat și Dacia în 2017.

Ford România a anunțat, surprinzător pentru mulți, că se retrage din Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile.

Conform lui Cristian Prichea, directorul general Ford România NSC a menționat că „rațiunea esențială pentru care am decis părăsirea organizației APIA ține de nevoia unei abordări unitare și fundamentate a problematicilor cu care industria auto se confruntă, astfel că anumite aspecte semnalate de către noi de-a lungul anilor nu au fost gestionate cu nivelul de prioritate impus în mod obiectiv de importanța fiecărui subiect în parte. Cu toate acestea, ne dorim să rămânem în dialog și salutăm pe această cale deschiderea pe care APIA a manifestat-o pentru a institui un dialog constructiv cu celelalte asociații de profil”.

Cu alte cuvinte, între Ford și APIA există în prezent diferende legate de abordarea problemelor din industria auto, compania americană acuzând și lipsa de prioritate a temelor propuse de ofcialii săi în cadrul Asociației.

Decizia celor de la Ford va produce efecte începând cu data de 1 aprilie 2020.

Nu trebuie uitat că, în urmă cu trei ani, și Automobile Dacia, celălalt mare producător de automobile de la noi, a părăsit APIA fără a da prea multe detalii. Ca și acum însă, separarea de APIA a venit după discuții aprinse privind poziția Asociației în fața autorităților statului și temele abordate în discuțiile cu Guvernul.

Reprezentanții APIA nu și-au precizat, până acum, punctul de vedere.

În afara Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), grupare care include în special comercianți de vehicule și accesorii pentru mașini, industria auto românească mai are o asociație, ACAROM (Asociația Construtorilor de Automobile din România), care are în portofoliu în special producători de vehicule și componente. Atât Ford România cât și Grup Renault România sunt membre ale ACAROM.

Leave a Comment