Share
Scădere „fără precedent” a activității din sectorul privat european

Scădere „fără precedent” a activității din sectorul privat european

Un raport al companiei de analize financiare Markit arată că, în luna martie, activitatea sectorului privat din zona euro a înregistrat o scădere „fără precedent” generată de pandemia de coronavirus.

Estimarea preliminară a Markit arăta că indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a scăzut de la 51,6 puncte în februarie până la 31,4 puncte în martie, „cea mai puternică scădere a activităţii înregistrată de la debutul publicării datelor compozite în luna iulie 1998”, arată Markit.

Datele publicate de Markit sunt sub estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 38,8 puncte. Un indice PMI de peste 50 de puncte indică expansiunea economiei, iar sub această valoare reflectă scăderea.

„Prăbuşirea activităţii economice în zona euro în luna martie depăşeşte de departe ceea ce am văzut în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale”, a subliniat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Precedentul record de scădere a indicelui PMI composite (36,2 puncte) a fost înregistrat în perioada crizei financiare mondiale, în luna februarie 2009.

Reculul puternic al indicatorului PMI se explică prin „măsurile excepţionale adoptate de diferite ţări pentru a frâna propagarea coronavirusului, care au perturbat puternic activitatea companiilor”, a explicat Markit.

Toţi sub-indicatorii din sondajul Markit au coborât în martie sub pragul de 50 de puncte, cea mai gravă contracţie fiind înregistrată în cazul indicelui care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro, care s-a prăbuşit până la 28,4 puncte, de la 52,6 puncte în februarie.

Analiştii de la Markit subliniază că scăderea activităţii economice în zona euro în luna martie prefigurează o scădere de aproximativ 2% a Produsului Intern Brut în primul trimestru, iar această tendinţă de contractare puternică a economiei se va accentua în lunile următoare când ar urma să fie adoptate măsuri din ce în ce mai drastice destinate combaterii crizei sanitare.

Leave a Comment