Share
România, pe locul 47 în clasamentul celor mai fericite țări din lume

România, pe locul 47 în clasamentul celor mai fericite țări din lume

Deși pare deplasat ca un astfel de clasament să fie prezentat în plină pandemie, astăzi a fost dat publicității World Happiness Report. România a urcat un loc față de ediția precedentă.

Pentru al treilea an consecutiv, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume în clasamentul World Happiness Report. Pe locul secund din acest punct de vedere se află Danemarca, iar poziția a treia i-a revenit Elveției.

Publicat în fiecare an de „Ziua Fericirii”, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi celebrată la 20 martie, clasamentul World Happiness Report are pe ultimele două locuri Sudanul de Sud şi Afganistanul, două ţări afectate de război.

Metodologia utilizată la realizarea clasamentului prevede evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eşantion de persoane din peste 150 de ţări la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii personale, pe o scară de la 0 la 10. Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertăţile individuale sau nivelul de corupţie.

Ca şi în cazul celor şapte rapoarte anterioare, ţările nordice domină acest clasament. Pe primele zece locuri se regăsesc de asemenea Noua Zeelandă, pe locul opt, Austria, pe poziţia a 9-a şi Luxemburg, pe locul zece.

România se situează pe poziţia 47 în acest, în urcare cu un loc fațăe de raportul publicat anul trecut.

Conform realizatorilor raportului, cele mai fericite ţări sunt cele „în care oamenii au un sentiment de apartenenţă, au încredere unii în alţii şi se apreciază reciproc”, a declarat John Helliwell, coautor al raportului.

Clasarea Finlandei a rămas, de-a lumnmgul timpului, una surprinzătoare. Naţiunea cu 5,5 milioane de locuitori are imaginea unei ţări cu ierni aspre şi întunecate, populată de persoane tăcute, cu tendinţe sinucigaşe. Populaţia Finlandei se bucură însă de o calitate a vieţii excepţională, la care se adaugă un nivel ridicat de securitate şi unele dintre cele mai bune servicii publice din lume. În acelaşi timp, rata inegalităţii din Finlanda este printre cele mai scăzute dintre naţiunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportul din 2020 se bazează pe datele colectate în 2018 şi 2019 şi, prin urmare, nu sunt luate în considerare măsurile excepţionale puse în aplicare de mai multe ţări pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

Autorii raportului remarcă însă că aceste condiţii de izolare în care trăiesc în prezent numeroase persoane ar putea, în mod paradoxal, să favorizeze fericirea în viitor. „Cea mai comună explicaţie pare a fi aceea că oamenii sunt plăcut surprinşi de dorinţa vecinilor lor şi a instituţiilor de a colabora pentru a se ajuta reciproc”, explică autorii documentului.

Leave a Comment