Share
Presa germană: SUA a oferit mulți bani unei companii pentru utilizarea exclusivă a unui potențial vaccin

Presa germană: SUA a oferit mulți bani unei companii pentru utilizarea exclusivă a unui potențial vaccin

Scapă cine poate și, mai ales, cine își permite, pare a fi noua ordine mondială în domeniul descoperirii unui potențial vaccin pentru Covid-19. Presa germană susține că SUA ar fi oferit mulți bani unei companii pentru utilizarea exclusivă a unui potențial vaccin.

Conform publicației germane Welt am Sonntag, care citează surse guvernamentale, oficiali ai Statelor Unite ar fi abordat cercetători ai companiei farmaceutice germane CureVac, cu sediul în Tuebingen, încercând să-i atragă să lucreze pentru SUA.

Deși este o informație greu de verificat în contextul actual și, totodată, una care trebuie privită cu multă precauție pentru că pare menită să agraveze diferendele dintre țări care au decis deja închiderea granițelor, jurnaliștii susțuin că aceasta a fost confirmată și de oficiali germani de la Berlin.

„Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri, în colaborări pe plan global. Nu le putem permite altora să achiziţioneze în mod exclusiv rezultatele cercetărilor lor. Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt”, a declarat astăzi ministrul german de externe Heiko Mass.

De asemenea, ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a menționat că „a auzit” aceste informaţii. „Pot doar să spun că am auzit de câteva ori astăzi de la membri ai guvernului că aceasta este adevărat şi că noi vom discuta despre asta mâine, în cadrul echipei de criză”, a spus el.

Potrivit Welt am Sonntag, Donald Trump ar fi oferit 1 miliard de dolari explicit pentru a asigura orice viitor vaccin „exclusiv pentru SUA”. Cotidianul german a informat că executivul german a contracarat oferta SUA prin propriile sale fonduri, în încercarea de a ţine compania în Germania. Deși pare greu de crezut ca un eventual vaccin să fie rezervat „exclusiv” unei țări, chiar și în cazul rezervării primei părți din producție până la satisfacerea nevoilor unui stat, în timp ce toate celelalte așteaptă la rând poate fi considerată o adevărată crimă.

Atunci când a fost abordat pentru un comentariu, Ministerul german al Sănătăţii a făcut referire la o declaraţie făcută mai devreme pentru acest cotidian. „Guvernul doreşte foarte tare ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în Germania şi în Europa. Guvernul poartă discuţii intense asupra acestui lucru, inclusiv cu reprezentanţii companiei CureVac”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Într-un articol de luni din cotidianul Mannheimer Morgen, investitori ai CureVac afirmă că nu vor lua niciodată în considerare să lucreze la un vaccin exclusiv pentru SUA.

La Washington, un oficial american de rang înalt a declarat că ei „nu sunt la curent cu acest articol sau cu informaţiile care au stat la baza lui”.

Leave a Comment