Share
Turismul de afaceri va înregistra o reducere a veniturilor cu 820 mld. USD

Turismul de afaceri va înregistra o reducere a veniturilor cu 820 mld. USD

Tot mai multe companii majore din întreaga lume, în special din Asia, Europa și SUA, au decis să limiteze la maximum deplastările propriilor angajați. În acest context, un sondaj al Global Business Travel Association (GBTA) arată că sectorul global al călătoriilor de afaceri ar urma să sufere o reducere a veniturilor cu aproximativ 820 miliarde de dolari.

Un raport al Global Business Travel Association (GBTA) arată că, pe măsură ce companiile îşi vor diminua planurile de călătorii ca urmare a epidemiei de coronavirus, sectorul global al călătoriilor de afaceri ar urma să sufere o reducere a veniturilor cu aproximativ 820 miliarde de dolari, iar China va fi responsabilă pentru jumătate din aceste pierderi.

Călătoriile de afaceri în Asia au fost cele mai afectate, cel puţin o treime dintre companii declarând că şi-au anulat sau suspendat majoritatea călătoriilor de afaceri spre China, Hong Kong, Taiwan sau alte ţări din Asia-Pacific, potrivit unui sondaj al Global Business Travel Association (GBTA).

Noile prognoze ale GBTA sunt semnificativ mai mari decât precedentele estimări, care datează din luna februarie, şi în care veniturile pierdute din cauza coronavirusului erau prognozate să atingă 560 miliarde de dolari.

Virusul care a apărut în oraşul Wuhan din centrul Chinei a provocat peste 4.000 de decese, majoritatea în China, şi a afectat afacerile din întreaga lume.

„Coronavirusul afectează în mod semnificativ veniturile industriei călătoriilor de afaceri. Impactul asupra acestei industrii, şi asupra întregii economii, nu poate fi subestimat”, a declarat directorul operaţional de la GBTA, Scott Solombrino.

China, ţară care a înregistrat o cădere cu 95% a călătoriilor de afaceri de la începutul epidemiei, ar urma să înregistreze o diminuare cu 404,1 miliarde de dolari a veniturilor din călătoriile de afaceri, urmate de pierderi de 190,5 miliarde de dolari în Europa.

GBTA subliniază că liniile aeriene şi industria hotelieră, care în mod normal sunt principalele beneficiare ale cheltuielilor companiilor pentru călătorii, au primit o lovitură puternică pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.

Scădere de 30% a gradului de ocupare în București

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism – a înfiinţat o celulă de criză care gestionează şi propune soluţii pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectaţi de răspândirea COVID-19 şi care, totodată, vine în ajutorul turiştilor.

Această celulă de criză, înfiinţată din dispoziţia secretarului de stat Emil-Răzvan Pîrjol, este formată din specialişti din cadrul instituţiei şi monitorizează şi analizează permanent problemele sesizate, asigurându-se că acestea se soluţionează în termen şi spre beneficiul celor implicaţi.

În cadrul şedinţei celulei de criză care a avut loc vineri, 6 martie 2020, s-au stabilit măsuri suplimentare pentru păstrarea unui dialog permanent, atât cu industria de turism, cât şi cu turiştii. De asemenea, au fost dezbătute şi solicitările venite din partea mediului privat care a invocat găsirea unor soluţii ce ar putea diminua consecinţele negative pentru industria ospitalităţii în contextul răspândirii COVID-19 pe teritoriul ţării noastre.

„La nivelul ministerului a fost creată o celulă de criză în cadrul căreia au fost elaborate propuneri de măsuri care au ca scop stimularea turismului şi care ar putea permite operatorilor să funcţioneze şi să aibă continuitate. Au fost analizate soluţii de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru şase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidenţa veniturilor salariale a mesei şi a cazării pentru angajaţi sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanţă deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanţă în următoarele 10 zile pentru susţinerea turismului intern, cât şi posibilitatea emiterii voucherelor de vacanţă în extrasezon. Totodată, a fost discutată şi nevoia unei campanii de promovare a vacanţelor în România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol.

Conform unui comunicat, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism păstrează dialogul deschis cu mediul privat, în vederea depăşirii situaţiei de criză generate de răspândirea virusului COVID-19 (coronavirus). În acest sens, secretarul de stat Emil-Răzvan Pîrjol a convocat joi, 5 martie 2020, o şedinţă cu reprezentanţii Consiliului Consultativ al Turismului (CCT).

„Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turişti. În Bucureşti, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, România are un mare avantaj. În prezent, pe teritoriul ţării noastre nu există focare de infecţii majore, ceea ce înseamnă că se mai poate călători pe plan local. Sfatul nostru este ca lumea să fie calmă şi să aibă răbdare”, a spus Răzvan Pîrjol.

Leave a Comment