Share
Românii care au cumpărat vacanțe în zonele afectate de coronavirus își pot recupera banii

Românii care au cumpărat vacanțe în zonele afectate de coronavirus își pot recupera banii

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), a anunțat astăzi că românii care au încheiat contracte cu agenţiile de turism şi urmau să se deplaseze în zonele grav afectate de coronavirus din China şi din nordul Italiei au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite.

„Din punct de vedere legal, persoanele care şi-au cumpărat vacanţe şi doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare, au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare. Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, prin excepţie de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare care se produc la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia şi care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinaţie”, menționează oficialii MEEMA.

Reprezentanţii MEEMA precizează că prin circumstanţe inevitabile şi extraordinare se înţelege „o situaţie care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situaţie şi ale cărei consecinţe nu ar fi putut fi prevăzute şi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenţii de turism şi călători, acestea trebuie respectate şi numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar şi în alte oraşe precum Beijing, Shanghai şi Shenzhen, cât şi în nordul Italiei, să se poarte discuţii cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru consumatori.

Leave a Comment