Share
Atenție șoferi: De la 1 martie Bulgaria introduce vinieta rutieră e-TOLL cu taxare în baza distanţei parcurse pentru vehiculele peste 3,5 tone

Atenție șoferi: De la 1 martie Bulgaria introduce vinieta rutieră e-TOLL cu taxare în baza distanţei parcurse pentru vehiculele peste 3,5 tone

Autoritățile bulgare au anunțat că, începând cu 1 martie, va fi dat în folosinţă sistemul e-TOLL de taxare rutieră în baza distanţei parcurse pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone. MAE român atrage atenția că implementarea sistemului poate cauza întârzieri în vamă săptămâna viitoare.

Decizia autorităților bulgare de a implementa de la 1 martie noul sistem e-TOLL de taxare rutieră în baza distanţei parcurse (în km) pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone poate cauza întârzieri în vamă în următoarele zile.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România, cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că în perioada 24 februarie – 1 martie trebuie să știe că există riscul creşterii timpului de aşteptare la punctele de frontieră din cauza implementării sistemului.

Vigneta electronică bulgară, cu valabilitate de o săptămână, destinată categoriei de autovehicule peste 3,5 tone va mai putea fi achiziţionată doar până la data de 23 februarie. În perioada 24 – 29 februarie, pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone vor putea fi achiziţionate doar vignete electronice bulgare cu valabilitate de o zi.

MAE recomandă cetăţenilor români să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei către Bulgaria, în special pentru autocamioane şi autocare cu masa mai mare de 3,5 t.

Începând cu data de 1 martie, Departamentul „BGTOLL” al Agenţiei Executive „Infrastructură Rutieră” din cadrul Ministerului Transporturilor, Comunicării şi Tehnologiei Informaţionale din Bulgaria, responsabil cu gestionarea problematicii implementării noului sistem e-TOLL şi colectării taxelor de drum aferente, va organiza echipe mobile ce vor asigura informarea şi sprijinirea şoferilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, în vederea prevenirii formării de coloane.

MAE le recomandă cetăţenilor români care tranzitează teritoriul bulgar să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să se conformeze cerinţelor legale şi să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare ţinând cont de noile prevederi legislative şi de riscul creşterii timpului de aşteptare la trecerea frontierei.

Informaţii suplimentare în limba română cu privire la e-vignetă şi noul sistem e-TOLL sunt disponibile pe site-ul www.bgtoll.bg. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Leave a Comment