Share
Bugetul UE a împărțit Europa în două tabere: „Discuţiile au eşuat”

Bugetul UE a împărțit Europa în două tabere: „Discuţiile au eşuat”

Reuniți pentru a discuta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, cei 27 de lideri ai țărilor din comunitate nu au reușit să ajungă la un acord.

Întâlnirea șefilor de state din Uniunea Europeană (UE) dedicată obținerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat aseară fără o înțelegere.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut mai bine de o zi încercând găsirea unui acord pentru bugetul UE pe 2021-2027, însă a fost evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT a zilei de ieri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii.

„S-a ajuns pur şi simplu la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat”, a dezvăluit o sursă a agenției AFP.

„Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp”, a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească până și data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, o altă dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27 de șefi de stat.

Președintele CE: Totul este negociabil

Charles Michel, preşedintele Consiliului European a declarat aseară că „nu a fost posibil să ajungem la un acord” privind viitorul buget al UE pe termen lung, în pofida a peste 27 de ore de discuţii. Conform acestuia, negocierile au fost „foarte, foarte dificile”, în special în lumina „găurii” lăsate de Brexit.

Este prea devreme pentru a spune când va avea loc un nou summit, le-a declarat el jurnaliştilor la Bruxelles. „Totul este negociabil”, a precizat el.

A existat o oarecare convergenţă în timpul summitului, a precizat Michel, în chestiuni precum fondurile de coeziune, cultură şi cheltuielile pentru securitate.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulţumit lui Charles Michel pentru eforturile depuse. „Asta este democraţia. Avem 27 de state membre cu 27 de interese diferite”, a spus ea afirmând și că este indispensabil ca „munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin”.

Angela Merkel: Diferendele sunt încă prea mari

Cancelarul german Angela Merkel a declarat și ea că „diferendele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord” privind bugetul multianual al UE.

„Va trebui să discutăm din nou chestiunea”, a adăugat şefa guvernului german, precizând că data unei viitoare reuniuni nu este încă fixată. „Ţine de preşedintele Consiliului să decidă”, a spus ea.

România își dorește un efort comun în direcţia unui acord

Participant la discuțiile privind bugetul UE de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a transmis disponibilitatea României de a contribui, de o manieră constructivă, la efortul comun de avansare în direcţia unui acord şi a reiterat aspectele de interes prioritar pentru ţara noastră.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile au avut ca bază propunerea revizuită de document de negociere (Negotiating-box), prezentată, în pregătirea reuniunii, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Negocierile au fost intense, derulându-se, în runde succesive, atât în format plenar, cât şi bilateral.

În ciuda eforturilor susţinute pentru avansarea către un acord final asupra viitorului buget, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat în acest moment, pe fondul menţinerii diferenţelor de abordare dintre statele membre care solicită un volum total al bugetului de 1,00% din Venitul Naţional Brut (VNB) al UE27 şi statele membre care pledează pentru un buget mai ambiţios. Discuţiile vor fi reluate, la o dată ulterioară, în perspectiva atingerii, cât mai curând posibil, a unui acord politic.

Președintele României a subliniat că volumul total al bugetului trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite implementarea obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu şi asumate de toate statele membre prin Agenda Strategică. În acest context el a pledat pentru o abordare echilibrată, care să acomodeze deopotrivă interesele specifice ale statelor membre, precum şi ale Uniunii în ansamblul său şi care să permită demararea la timp a procesului de implementare, menţionează sursa citată.

“Preşedintele Klaus Iohannis a insistat pe necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a celor două politici în noul buget european, în sprijinul eforturilor de recuperare a decalajului de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene. Pornind de la acest obiectiv, preşedintele României a argumentat că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări naţionale substanţiale pentru aceste două politici”, a detaliat Administrația Prezidențială.

Leave a Comment