Share

Ia naștere al doilea mare producător mondial de trenuri: Alstom a semnat acordul pentru preluarea diviziei feroviare a Bombardier

Așa cum LifeNews a anunțat încă de pe 12 februarie, tranzacția prin care Alstom își dorește să achiziționeze divizia producătoare de material rulant a Bombardier a intrat în linie dreaptă. Ieri, francezii au semnat acordul de preluare pentru un preţ cuprins între 5,8 şi 6,2 miliarde de euro.

Francezii de la Alstom au anunţat aserară că au semnat un protocol de acord cu canadienii de la Bombardier şi fondul public de pensii din Quebec pentru a prelua acțiunile la Bombardier Transport, divizia feroviară a Bombardier.

La finalul acestei tranzacţii, a cărei valoare este estimată între 5,8 şi 6,2 miliarde de euro, fondul public de pensii din Quebec (Caisse de dépôt et placement), care în prezent este al doilea acţionar de la Bombardier Transport cu o participaţie de 32,5%, ar urma să devină primul acţionar al grupului Alstom, controlând aproximativ 18% din acţiuni, a precizat producătorul trenurilor de mare viteză TGV.

Preluarea Bombardier Transport de către Alstom va da naştere celui de-al doilea mare producător mondial de trenuri, după grupul chinez CRRC. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a companiei, Bombardier Transport are aproximativ 36.000 de angajaţi iar în 2019 a avut o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de dolari americani (7,7 miliarde de euro la cursul actual de schimb). În replică, Alstom a încheiat ultimul exerciţiu financiar (2018 – 2019) cu o cifră de afaceri globală de 8,1 miliarde de euro. Producătorul trenurilor TGV are aproximativ 36.300 de angajaţi, dintre care 9.500 numai în Franţa.

Grupul chinez CRRC a avut în 2018 o cifră de afaceri echivalentă cu 28 miliarde de euro. Deşi CRRC a realizat 90% din cifra sa de afaceri în China, în ultimii ani a făcut progrese şi în restul lumii şi recent a început să livreze tramvaie pentru Porto (Portugalia).

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a precizat că se va întâlni cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, cea care anul trecut s-a opus fuziunii dintre Alstom şi grupul german Siemens. „Voi discuta marţi, 18 februarie, cu Margrethe Vestager cu privire la acest proiect de preluare care va fi supus de Alstom spre aprobare autorităţilor din domeniul concurenţei”, a precizat oficialul francez.

Ameninţarea chineză şi necesitatea de a face progrese în domeniul digital au fost avansate şi pentru a justifica fuziunea dintre Alstom şi Siemens, care a fost blocată însă în luna februarie 2019 de Comisia Europeană pe motiv că operaţiunea ar fi dat naştere unui grup cu o poziţie mult prea dominantă în Europa, în special pe piaţa echipamentelor de semnalizare feroviară şi a trenurilor de mare viteză.

Compania Alstom este prezentă și în România, printyre contrcatele sale numărându-se automatizarea metroului din București.

Citește și:

Leave a Comment