Share
Xerox, gata să preia HP pentru 35 mld. USD

Xerox, gata să preia HP pentru 35 mld. USD

Problemele de pe piața PC-urilor, precum și nevoia de consolidare a sectorului au împins Xerox și HP către negocieri privind o eventuală preluare sau fuziune. Xerox a crescut oferta de preluare a HP la 35 miliarde de dolari.

Unul din cei mai mari producători de fotocopiatoare, Xerox, a majorat în această săptămână oferta de cumpărare a HP Inc de la 22 la 24 de dolari pe acţiune. Decizia vine după ce o primă ofertă de achiziţionare fusese respinsă de producătorul american de PC-uri.

În noiembrie 2019, Xerox a înaintat o ofertă de 33,5 miliarde de dolari în acţiuni şi numerar pentru achiziţionarea HP. Acţionarii HP au respins oferta, apreciind că aceasta „subevaluează semnificativ” compania. Totuşi, HP a lăsat uşa deschisă pentru un acord precizând că recunoaşte potenţialele beneficii ale consolidării.

Noua ofertă, făcută la începutul acestei săptămâni, evaluează HP la aproximativ 35 miliarde de dolari. Xerox a oferit acţionarilor HP 24 de dolari pe acţiune, ce include 18,40 dolari în numerar şi 0,149 acţiuni Xerox pentru fiecare titlu HP.

În predeschiderea şedinţei bursiere de luni, acţiunile HP au crescut cu peste 5%, la 22,86 dolari.

HP Inc a luat naştere în 2016 odată cu divizarea gigantului Hewlett-Packard în HP Inc, divizia care produce PC-uri şi imprimante, şi HP Enterprise, divizia care a regrupat operaţiunile de cloud computing şi servere.

Potrivit analiştilor, Xerox va trebui să îşi asume datorii de cel puţin 20 de miliarde de dolari pentru a putea prelua HP în condiţiile în care capitalizarea de piaţă a Xerox este de aproximativ opt miliarde de dolari faţă de o capitalizare de piaţă de aproximativ 27,3 miliarde dolari pentru HP Inc.

HP, unul din cei mai mari producători de imprimate, şi Xerox, unul din cei mai mari producători de fotocopiatoare, trec printr-o perioadă dificilă în condiţiile în care diminuarea utilizării de imprimante şi copiatoare la domiciliu sau la birou le afectează cele mai profitabile afaceri. De asemenea, HP are probleme cu o piaţă a PC-urilor în stagnare.

Leave a Comment