Share
Avertisment pentru cei care călătoresc în nord-vestul Europei: furtuna Ciara perturbă transporturile

Avertisment pentru cei care călătoresc în nord-vestul Europei: furtuna Ciara perturbă transporturile

State precum Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia sau Germania au anunțat perturbări ale transporturilor din cauza unei furtuni care își face simțită prezența încă din dimineața zilei de duminică.

Agențiile europene de presă, dar și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), au emis avertismente de călătorie pentru cei care tranzitează nord-vestul Europei. Curse aeriene şi feroviare au fost anulate sau suspendate duminică din cauza furtunii Ciara.

Perturbări ale traficului au fost semnalate în Marea Britanie, unde se aşteaptă să fie cea mai puternică furtună care a lovit ţara din 2013, cu rafale de până la 130 de kilometri pe oră. MAE român avertizează că prognoza din Marea Britanie arată recipitaţii şi rafale de vânt cu viteze de până la 96 km/oră în interiorul insulei şi 128 km/oră în zonele de coastă. Un cod galben de vânt a fost anunţat pentru Scoţia, Irlanda de Nord, nordul Angliei şi nordul Ţării Galilor.

Din cauza vântului puternic, sunt posibile perturbări ale traficului aerian – întârzieri şi anulări de zboruri pe aeroporturile londoneze Heathrow, Gatwick şi City. De asemenea, sunt posibile perturbări ale circulaţiei rutiere şi feroviare din cauza rafalelor de vânt puternice şi ploilor torenţiale. Se recomandă evitarea transportului feroviar duminică.

În Germania, unde furtuna fost numită Sabine, serviciul de meteorologie a declarat că partea de nord şi centrală a ţării vor fi afectate în cursul zilei de duminică şi cea sudică luni dimineaţă. Sunt de aşteptat viteze ale vântului de aproximativ 120 de kilometri pe oră, având drept consecinţe doborârea copacilor şi afectarea traficului.

Deutsche Bahn a spus că s-a pregătit intensiv pentru furtună, grupuri de lucru mobile fiind gata să intervină pentru eliberarea liniilor ferate de eventuali copaci doborâţi de vânt. Aeroporturile din Frankfurt, Hamburg, Berlin şi Koln se aşteptau şi ele ca furtuna să le afecteze unele dintre operaţiuni.

De asemenea, este de aşteptat ca furtuna să afecteze întreaga Belgie duminică pentru aproximativ 24 ore, începând cu ora 10:00 dimineaţa (09:00 GMT), conform Institutul Meteorologic Regal.

Aproximativ 60 de zboruri au fost anulate duminică pe aeroportul din Bruxelles, principalul hub internaţional din Belgia. Institutul meteorologic regal a emis o alertă meteorologică pentru vânturi de aproximativ 110 kilometri pe oră şi riscul de pagube grave, a raportat agenţia de ştiri Belgia.

Din cauza vânturilor puternice, este de aşteptat să se producă întârzieri şi anulări ale unor zboruri la sosirea şi plecarea de şi dinspre aeroportul din Bruxelles, a anunţat aeroportul, sfătuind pasagerii să contacteze compania aeriană sau să consulte site-ul.

De altfel, aproximativ şaizeci de zboruri către şi dinspre Bruxelles au fost deja anulate. Aceste anulări, decise de companiile aeriene, vizează zborurile Lufthansa către şi dinspre Munchen şi Frankfurt (Germania), Eurowings (Stuttgart, Germania), KLM (Amsterdam), British Airways (Londra), precum şi 38 de zboruri ale Brussels Airlines către şi dinspre Regatul Unit.

Alte anulări ar mai putea fi decise în timpul zilei din cauza furtunii, care ar putea provoca şi întârzieri, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Furtuna afectează şi Olanda unde asociaţia de fotbal din ţară a anulat toate meciurile din ligile sale profesionale, programate pentru duminică. Ca măsură de precauţie, compania aeriană KLM a anulat zeci de curse europene dinspre şi către aeroportul Schiphol din Amsterdam. În acest ca MAE avertizează că sunt aşteptate precipitaţii şi rafale de vânt cu viteze de până la 120 km/oră terestru şi 140 km/oră pe mare. Din cauza vântului puternic, sunt posibile perturbări ale traficului aerian – întârzieri şi anulări de zboruri pe Aeroportul Internaţional Schiphol Amsterdam.

Leave a Comment