Share
Circa 600 de europeni au cerut repatrierea din China. Printre ei și un român

Circa 600 de europeni au cerut repatrierea din China. Printre ei și un român

Comisia Europeană a anunțat că în prezent sunt circa 600 de cetăţeni europeni care au cerut să fie repatriaţi din China ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe din România a precizat că un cetățean român se află în această situație, iar alți doi sunt în contact cu autoritățile.

Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor, a declarat astăzi că „un anumit număr de cetăţeni europeni din China doresc să părăsească această ţară. Cifra actuală este de aproximativ 600, dar deocamdată nu pot face acest lucru”.

Aceşti cetăţeni care doresc evacuarea provin din Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Regatul Unit, a menționat comisarul european.

La cererea Franţei, Comisia Europeană a activat marţi mecanismul european de protecţie civilă, pentru o mai bună coordonare a repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în zona Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Comisia Europeană aminteşte că atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului.

Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate, mai precizează executivul comunitar, care, în baza mecanismului activat, va suporta 75% din costul de repatriere.

Au fost stabilite deocamdată două zboruri de evacuare, iar „la ora actuală autorităţile franceze sunt în contact strâns cu autorităţile chineze pentru elaborarea detaliilor operaţionale astfel încât să se asigure zborurile anunţate”, a mai spus Janez Lenarcic, care, vorbind despre o „operaţiune complexă”, a îndemnat la „calm şi răbdare”.

Colega sa responsabilă cu portofoliul sănătăţii, Stella Kyriakides, a amintit că până în prezent au fost confirmate în UE opt cazuri de infectare cu noul coronavirus, patru în Franţa şi tot atâtea în Germania.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a recomandat angajaţilor ei să-şi amâne orice deplasare în China care nu este urgentă, în timp ce preşedinţia croată a Consiliului UE examinează posibilitatea organizării în zilele următoare a unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai sănătăţii.

Un român pe lista celor care doresc repatrierea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a confirmat că un cetăţean român a cerut să fie repatriat din Wuhan, iar alţi doi români dintr-o localitate a aceleiaşi provincii, Hubei, se află în contact cu Ministerul.

MAE a precizat că cetăţeanul român care se află în oraşul Wuhan şi-a exprimat intenţia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România.

În ceea ce priveşte ceilalţi doi cetăţeni români Ambasada României la Beijing „menţine contactul în permanenţă cu angajatorul acestora şi cu autorităţile chineze pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere, având în vedere restricţiile impuse în zonă”, mai precizează MAE.

Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetăţeni români care se află în provincia Hubei, cât şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză, în vederea gestionării situaţiei menţionate.

Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de Externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi cu organismele europene relevante, în vederea realizării unui schimb de informaţii în timp real şi a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Republica Populară Chineză.

În context, MAE subliniază că poate asigura asistenţă şi sprijin pentru revenirea în ţară a persoanelor care solicită acest lucru.

Datele de contact ale Ambasadei României la Beijing sunt puse la dispoziţia comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză, iar telefonul de urgenţă al misiunii se află permanent în grija unui diplomat. De asemenea, pentru o bună cunoaştere a situaţiei cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul chinez, reprezentanţii misiunii apelează cu regularitate şi transmit mesaje persoanelor aflate în zona de focar şi în regiunile din proximitate, fiind la curent cu situaţia cetăţenilor români din zonă, afirmă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauţie şi igienă recomandate în aceste situaţii şi să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum şi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, se arată pe site-ul ministerului.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi: să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Leave a Comment