Share
Liderii ascultă primii

Liderii ascultă primii

Un prieten a ales facultatea de Management pentru ca pe cartea lui de vizită să scrie « Director », chiar de la absolvire. Mai mult decât orice, și-a dorit o funcție care să îl impună, indiferent de aportul sau calitățile lui.

Există o diferență subtilă între manager și lider, dar ambele înseamnă mai mult decât funcția scrisă pe cartea de vizită. Competența, experiența, obținerea unor rezultate sustenabile sunt adeseori asociate unor manageri buni. Liderilor autentici le plac însă oamenii, pe care îi inspiră și asupra cărora au un impact important. Sunt capabili să asculte, nu doar să audă.

Studiile relevă că reținem doar 25-50% din ceea ce auzim. Când ne adresăm colegilor, clienților, șefilor, membrilor familiei, aceștia sunt atenți la doar jumătate din ceea e spunem… şi reciproca e valabilă.

Oare dacă ne-am cultiva abilitatea de a asculta activ, ne-ar fi mai ușor să evităm conflictele şi neînțelegerile? Câteva sugestii pentru cei care își doresc să fie mai prezenți pe parcursul conversațiilor:

  1. Acordați-le celor cu care comunicați toată atenția voastră. Când aveți întâlniri cu echipa voastră, nu lucrați pe laptop în același timp și nu navigați pe net. Cereți-le colegilor voștri reciprocitate, nu are să se prăbușească Insta dacă nu au dat like ultimelor fotografii din feed.
  2. Stabiliți un contact vizual deschis cu interlocutorii voștri și observați-le limbajul non-verbal. Uneori este mai sugestiv decât cuvintele pe care le rostesc.
  3. Exprimați participarea voastră la conversație, prin propriul limbaj non-verbal: zâmbiți, adoptați o postură deschisă.
  4. Fiți atenți la modul în care vă exprimați opiniile. Faceți legătura cu ceea ce s-a spus, cereți confirmări, adresați întrebări, rezumați ideile care au fost deja transmise.
  5. Nu întrerupeți șirul gândurilor vorbitorilor din fața voastră, e nepoliticos și conduce la frustrări.
  6. Acordați-le respect partenerilor voștri de conversație, așa cum și voi ați vrea să fiți respectați.

Ascultarea activă își dovedește beneficiile când este exersată, zi de zi, cu oameni diferiți. Printre altele, presupune ca în scurtul timp pe care îl petreceți cu prietenul din fața voastră să nu vă uitați pe smartphone. Credeți că reușiți?

Leave a Comment