Share
Bulgaria ar putea adera la zona euro înaintea României

Bulgaria ar putea adera la zona euro înaintea României

Kristalina Georgieva, bulgăroaica aflată în fruntea Fondului Monetar Internaţional (FMI) consideră că obiectivul de aderare a Bulgariei la zona euro în 2023 este plauzibil.

Într-un interviu acordat postului de radio public bulgar, actuala directoare generală a FMI Kristalina Georgieva a calificat drept plauzibil obiectivul de aderare a Bulgariei la zona euro în 2023.

Kristalina Georgieva a precizat că a evocat acest subiect cu preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în marja forumului economic de la Davos.

„Christine Lagarde consideră că există o evoluţie pozitivă în ce priveşte Bulgaria şi se aşteaptă ca proiectele privind aderarea la zona euro să se realizeze aşa cum este prevăzut”, a spus directoarea FMI.

Recent, ministrul bulgar de finanţe Vladislav Goranov a anunţat că Bulgaria urmează să adere în aprilie la mecanismul ratei de schimb ERM II, considerat „anticamera euro”, cadru de reglementare bancară în care un stat trebuie să petreacă minim doi ani înainte de a putea intra în zona euro.

Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, aplică din 1997 un regim de austeritate bugetară care îi permite menţinerea unor indicatori macroeconomici stabili şi a unui nivel redus al datoriei publice (28% din PIB în octombrie 2019).

Bulgaria are interesul de a intra în zona euro pentru a se putea bizui pe capacitatea de protecţie a BCE, în condiţiile în care lumea devine tot mai turbulentă, a spus Georgieva.

În ianuarie 2019, guvernul român, condus pe atunci de Viorica Dăncilă, anunța că își va asuma obiectivul de adoptare a monedei euro în 2024. Totodată, Corina Crețu, europarlamentar român declara în primăvara anului trecut că „aderarea la zona euro depinde de starea economiei românești, pentru că altfel riscă să se transforme într-un bumerang și (…) în loc de beneficii, să fie o povară pe umerii cetățenilor, care se vor trezi dintr-o dată că vor trebui să piardă foarte mulți bani. Eu zic că nu este cazul să stabilim termene. Este important ca economia românească să fie suficient de matură, astfel încât să suporte cu bine cetățenii României această tranziție, care ar însemna un pas enorm înainte, dacă România va fi pregătită”.

Leave a Comment