Share
Reacții dure după anunțul Iranului privind doborârea avionului Ukrainian Airlines

Reacții dure după anunțul Iranului privind doborârea avionului Ukrainian Airlines

Președintele Ucrainei și prim-ministrul Canadei au reacționat rapid după ce iranienii au recunoscut că au doborât „din greșeală” avionul Ukrainian Airlines decolat de pe aeroportul din Teheran la câteva ore după ce Iranul a lansat rachete asupra bazelor americane din Irak.

În această dimineață, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului.

„Aşteptăm din partea Iranului (…) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei”, „plata unor despăgubiri” şi „aducerea trupurilor victimelor”, a scris Zelenski pe Facebook.

„Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total” la ansamblul elementelor anchetei avionului Ukrainian Airlines, a adăugat el.

Justin Trudeau: „Este vorba despre o tragedie naţională”

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut și el o „anchetă completă şi aprofundată”, precum şi stabilirea responsabilităţilor, transmite AFP.

„Prioritatea noastră este să se facă lumină în acest dosar, într-un spirit de transparenţă şi justiţie”, a afirmat Trudeau.

„Este vorba despre o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea pentru a veghea ca o anchetă completă şi aprofundată să fie întreprinsă”, a dat el asigurări.

Justin Trudeau a mai declarat că „guvernul Canadei se aşteaptă la o colaborare deplină din partea autorităţilor iraniene”.

Vineri, ministrul canadian al afacerilor externe, Francois-Philippe Champagne, a anunţat că numărul victimelor canadiene ale catastrofei avionului Ukrainian Airlines a fost revizuit în scădere, trecând de la 63 la 57 din totalul celor 176 de decedaţi.

Această diferenţă se explică în special prin noile informaţii obţinute în cursul examinării documentelor de călătorie ale victimelor.

Numărul total al pasagerilor aparatului Boeing 737 al Ukrainian Airlines care aveau ca destinaţie finală Canada rămâne neschimbat – 138, a adăugat el. Dintre aceștia 82 au fost iranieni, 63 canadieni, 11 ucrainieni, 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani, 3 britanici.

Citește și:

Leave a Comment