Share
Elba Timișoara împrumută 6 mil. euro de la Eximbank pentru adaptarea producției la solicitările Renault și Volkswagen

Elba Timișoara împrumută 6 mil. euro de la Eximbank pentru adaptarea producției la solicitările Renault și Volkswagen

Compania Elba din Timișoara are în plan derularea unor investiţii pentru adaptarea portofoliului de produse la solicitările principalilor clienți din industria auto, Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi grupul Volkswagen.

EximBank şi compania Elba din Timişoara – unul dintre cei mai importanţi producători de corpuri de iluminat din ţară – au încheiat un acord de finanţare în valoare totală de 5,9 milioane de euro destinat dezvoltării activităţii companiei

Finanţarea EximBank este menită să susţină derularea unor investiţii necesare pentru adaptarea portofoliului de produse Elba la cele mai noi solicitări ale principalilor parteneri din industria auto, respectiv Alianţa Renault Nissan Mitsubishi şi Grupul Volkswagen.

„Ne bucurăm că, prin facilităţile acordate, putem susţine trendul de evoluţie pozitivă atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională a unuia dintre cele mai puternice branduri româneşti, cu o istorie de aproape 100 de ani, contribuind astfel la continuarea tradiţiei. Faptul că avem în portofoliu companii din elita business-ului românesc, aşa cum este şi Elba, reprezintă expresia angajamentului nostru ferm de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri local şi a capacităţii noastre de a construi o relaţie solidă de tip win-win cu toate firmele de pe piaţă. Capitalul românesc are forţa de a crea companii care să concureze multinaţionale cu tradiţie, iar EximBank poate propune soluţii financiare competitive celor aflate în căutarea unor soluţii de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Segmentul principal de activitate al Elba este reprezentat de sistemele de iluminare pentru autovehicule, însă portofoliul companiei include şi produse cu tehnologie LED de ultimă generaţie pentru iluminat industrial, stradal sau birouri.

În prezent, Elba este furnizor principal pentru Automobile Dacia, cu care colaborează de peste 50 de ani, dar şi pentru alte uzine ale grupului Renault din Europa şi de pe alte continente. Pentru grupul Volkswagen, societatea timişoreană livrează componente celor două divizii – Skoda (cu care colaborează de peste 8 ani) şi Volkswagen, cu care a început recent colaborarea pentru furnizarea de sisteme de iluminat.

De asemenea, compania a înfiinţat alături de Varroc Lighting Systems, unul din leaderii mondiali in domeniul iluminatului auto, o companie mixtă (Varroc-Elba Electronics) ce are ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice.

„În aproape un secol de existenţă, Elba a reuşit să se transforme continuu pentru a asigura dezvoltarea afacerii, adaptându-se cu succes exigenţelor din industrie prin investiţii semnificative în inovaţie şi tehnologie. Ritmul în care producătorii auto lansează modele noi ne provoacă să ne reinventăm în mod agil portofoliul de produse, iar noi am demonstrat că avem capacitatea de a ţine pasul cu solicitările partenerilor noştri. Astfel, ADN-ul companiei s-a conturat puternic prin anticiparea unor cerinţe ale pieţei, fiind recunoscuţi de către principalii clienţi pentru competenţele design to cost şi design to quality, dar şi pentru capacitatea de a alege şi transpune tehnologiile semnificative pe piaţa mass-market. Ne dorim să continuăm să creştem, să ne diversificăm portofoliul de clienţi, gama de produse şi servicii, întărindu-ne poziţia pe piaţa europeană de profil. Aşadar, pentru noi, este important să continuăm investiţiile, iar în EximBank avem un partener pe termen lung, care ne susţine în acest demers”, a explicat Bogdan Cocian, CEO Elba.

Înfiinţată în 1921, la Timişoara, Elba este cel mai important producător de corpuri de iluminat din ţară. Societatea a înregistrat, în medie, o creştere de peste 12,5% pe an în ultimii şapte ani, ajungând la o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de euro în 2018 şi la un număr de peste 1.000 de angajaţi. Compania a fost privatizată în anul 1995 prin metoda MEBO (cumpărarea acţiunilor de către angajaţi şi conducere), acţionariatul fiind format din aproximativ 2.000 de actuali şi foşti angajaţi.

Leave a Comment