Share
Alegeri în Marea Britanie: Victoria conservatorilor lui Boris Johnson dă cale liberă Brexitului

Alegeri în Marea Britanie: Victoria conservatorilor lui Boris Johnson dă cale liberă Brexitului

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, Boris Johnson și partidul său conservator au obţinut o majoritate importantă după alegerile generale anticipate, ceea ce va permite realizarea rapidă a Brexitului.

Conform agențiilor internaționale, potrivit sondajului, partidul conservator a obţinut 368 de locuri din cele 650, faţă de 191, câte au obţinut laburişti.

Acesta este al treilea scrutin legislativ în mai puţin de cinci ani, după alegerile din 2015 şi 2017, şi primul organizat în decembrie în aproape 100 de ani, iar liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul.

Lira sterlină a sărit joi la cel mai înalt nivel din mai 2018 faţă de dolar şi din iulie 2016 faţă de euro, când, potrivit primelor estimări, Boris Johnson a obţinut o majoritate confortabilă la alegerile legislative.

Piaţa reacţionează „la ceea ce pare a fi o victorie foarte puternică pentru conservatori, ceea ce îi conferă lui Boris Johnson mandatul de a duce la îndeplinire Brexitul”, a comentat Shaun Osborne, responsabil pentru strategia de piaţă de schimb la Scotiabank.

Boris Johnson, gata pentru Brexit

Premierul conservator britanic Boris Johnson a salutat vineri faptul că a obţinut „un nou mandat puternic pentru a realiza Brexitul” în urma alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi, relatează AFP.

În timp ce partidul său conservator este creditat cu o mare victorie, Boris Johnson a fost reales ca deputat al circumscripţiei Uxbridge şi South Ruislip, în marea suburbie a Londrei, cu un scor în creştere comparativ cu cel obţinut la alegerile anterioare din 2017.

Luburiștii și-au recunoscut înfrângerea

Liderul partidului laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat că este „foarte dezamăgit” de rezultatele alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi în Regatul Unit, adăugând că nu va „conduce partidul la următoarele alegeri”.

Adresându-se după anunţarea realegerii sale în circumscripţia londomeză Islington North, Corbyn a precizat că doreşte ca partidul său să înceapă „să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic”, în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea pierzând zeci de locuri în parlament.

Statele europene salută clarificarea situației

Statele membre ale Uniunii Europene au luat la cunoștință rezultatele votului ca pe o „clarificare”. În Franța, de exemplu, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, a declarat că victoria clară a premierului Boris Johnson, anunţată de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, ar trebui să permită o „clarificare” privind Brexitul.

„Alegerile, dacă se confirmă rezultatele la ieşirea de la urne, ar trebui să permită deţinerea unei majorităţi clare” în Parlament, ceea ce „ne-a lipsit în Regatul Unit de câţiva ani”, a menţionat ea.

Parlamentul britanic urmează să se pronunţe asupra acordului negociat între Londra şi UE care prevede realizarea Brexitului la 31 ianuarie şi pe care Boris Johnson nu a reuşit să-l ratifice până acum.

„Aceste alegeri ar trebui să permită realinierea poporului britanic, a guvernului şi a parlamentului, care au fost disociaţi de prea mult timp”, a adăugat responsabilul francez.

Leave a Comment