Share
Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă

Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă

Agenția Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului.

Analiștii Standard & Poor’s au înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi au confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Agenția justifică modificarea perspectivei ratingului prin „sheltuielile mari ale guvernului anterior care au forţat conducerea actuală a României să-s revizuiască ţintele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul unei încetiniri a economiei”.

Totodată, S&P nu vede cu ochi buni majorarea pensiilor şi a salariului minim.

„Creşterile planificate ale salariului (minim pe economie – n.r.) şi a pensiilor vor contribui, în 2020, la mărirea deja substanţialului deficit de cont al României”, se arată într-un comunicat al agenției.

Analiștii Standard and Poor’s fac referire şi la mai vechea problemă a lipsei de predictibilitate a mediului fiscal românesc.

„Deşi ne aşteptam la o consolidare fiscală semnificativă anul viitor, structura ridigdă a bugetului şi mediul politic volatil supun aceste aşteptări riscurilor”, conchide S&P.

Pe de altă parte, informează S&P, perspectiva ratingului României ar putea fi îmbunătăţită la stabilă dacă se observă că executivul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la o stabilizare a finanţelor publice ale României şi a poziţiei externe.

Încetinirea economiei va afecta veniturile guvernului, ceea ce va duce la noi presiuni bugetare, avertizează S&P. Conform scenariului macroeconomic de bază al agenţiei, creşterea PIB-ului României va rămâne aproape de 3% până în 2022.

În pofida temerilor, S&P a decis să confirme ratingul “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, ţinând cont de nivelul redus al datoriei externe. De asemenea, confirmarea reflectă apartenenţa României la UE, care este în beneficiul cadrului instituţional al ţării, afirmă S&P.

Constrângerile la adresa ratingurilor includ prosperitatea economică redusă, capacitatea administrativă relativ slabă, mediul economic impredictibil şi o flexibilitate monetară doar de nivel mediu faţă de alte ţări cu rating similar.

Creşterea economiei româneşti ar urma să se situeze anul acesta sub 4%, înainte de a scădea în 2020-2021, în urma încetinirii cererii externe, apreciază agenţia de rating, care nu se aşteaptă la o consolidare fiscală semnificativă înainte de alegerile din 2020.

Pe termen mediu, S&P previzionează o creştere a PIB-ului României aproape de 3% până în 2022, chiar dacă există incertitudini pe termen scurt.

Pe termen mai lung, perspectivele de creştere ale României rămân constrânse de emigrarea forţei de muncă calificate şi declinul demografic, în condiţiile în care par să lipsească reformele structurale menite să rezolve aceste probleme, avertizează agenţia.

În plus, creşterea ridicată a salariilor din ultimii ani nu a fost însoţită de majorări comparabile ale productivităţii, ceea ce a erodat parţial competitivitatea exporturilor României, explică S&P.

Agenţia previzionează că deficitul general guvernamental va atinge 4,3% din PIB în 2019 şi 4% din PIB în 2020. În pofida incertitudinilor privind perspectiva fiscală, S&P se aşteaptă ca BNR să menţină sub control aşteptările inflaţioniste şi să menţină un nivel adecvat al rezervelor valutare.

Leave a Comment