Share
Fost șef al Protecției Consumatorului: 30% dintre inspectorii ANPC sunt nepregătiţi. Avem tâmpi în instituție

Fost șef al Protecției Consumatorului: 30% dintre inspectorii ANPC sunt nepregătiţi. Avem tâmpi în instituție

Horia Constantinescu, fostul preşedinte al ANPC schimbat din funcție joi seara printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban a declarat că o treime dintre inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) sunt nepregătiţi.

„30% dintre inspectorii ANPC sunt nepregătiţi, şi dacă tot nu au ce scrie pe teren, probabil fac alte înţelegeri cu operatorii economici. Vă pot spune că unuia dintre aceştia, căruia i-am solicitat demisia la Bucureşti, i-am pus în faţă următoarea situaţie: ştiind că nu stăpâneşte limba română, am rugat-o pe secretară să-i dicteze un text, şi inspectorul a preferat să-şi scrie demisia. Asta este situaţia”, a declarat Horia Constantinescu.

Fostul preşedinte al ANPC crede că analiza activităţii comisarilor instituţiei ar trebui să ia în calcul şi evaluările făcute între colegi.

„Reevaluarea trebuie făcută din rădăcini. Unii dintre colegii lor sunt suficient de bine pregătiţi pentru a arăta cu degetul şi a spune ce coleg nu-şi mai doresc în sistem. Să vă explic de ce: pentru a da bine, un comisariat judeţean trebuie să iasă în jurul unui număr de acte făcute. Dacă el are 10 comisari, dintre care 5 semidocţi spre analfabeţi, ceilalţi 5 pregătiţi trebuie să facă munca şi a celorlalţi 5 semidocţi, ca în raportări să nu apară într-o zonă de derizoriu. La acest moment, la nivelul structurii Bucureşti-Ilfov, sunt în jur de maxim 20 de comisari cu adevăraţi pregătiţi, îi salut pe cei din zona de alimentaţie, cu care am făcut acţiunile fulminante la nivelul marilor retaileri, dar sunt puţini comisari pregătiţi pentru zona de prestări servicii, destul de puţin spre foarte puţin pregătiţi pe zona de bunuri nealimentare, dovadă liniştea aşternută peste centrele comerciale, neverificate până la momentul instalării mele”, a explicat Horia Constantinescu, conform Agerpres.

Acesta a subliniat că în total există 51 de inspectori pentru zona Bucureşti, iar numărul total al agenţilor economici în această zonă este de 349.000 de unităţi: „sunt 431.000 de operatori economici în zona Bucureşti-Ilfov, acum adăugăm în structură 10 tineri pe care i-am cunoscut astăzi, copii bine pregătiţi, care vor veni cu altă mentalitate. Cea care astăzi conduce Comisariatul Bucureşti-Ilfov, delegată de mine, îmi spune că a muncit cu ei şi până la 4 dimineaţa pentru a-şi reorganiza întreaga activitate. Avem tâmpi în instituţie, şi sunt la nivel de Bucureşti-Ilfov, care merg şi controlează coafoare, frizerii, demult, de când se ştiu ei, fără să ia nicio măsură, răspunzând inept actelor transmise de comisar. La acest moment doar am oprit prezenţa lor pe teren, mi-aş fi dorit să avem pârghii mai puternice pentru a-i demite. Numărul total al inspectorilor pentru Bucureşti este de 51 de inspectori”.

Oficialul a adăugat că „reorganizarea ANPC a grăbit probabil schimbarea mea, în afară de opţiunea mea de membru PSD, reorganizarea instituţiei a fost lucrul care a pus bomboana pe tort. Raţionamentul (reorganizării ANPC, n.r.) a fost prezentat fostului ministru al Economiei, discutat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi cu colegii de la Resurse Umane, Juridic, Secretariat General, Economic, pentru că a fost un algoritm pe care l-am transmis întregii ţări. De acolo, toate pârghiile şi mesele gratuite oferite diverşilor potenţi în a lua decizii, şi mă refer la cum se practică în diverse comisariate, au făcut ca aceste lucruri să nu fie posibile”.

Citește și:

Leave a Comment