Share
Studiu: Șoferii români admit că încalcă regulile de circulație aproximativ o dată pe lună

Studiu: Șoferii români admit că încalcă regulile de circulație aproximativ o dată pe lună

Continental România și Academia Titi Aur au lansat al doilea studiu cu privire la comportamentul participanților la trafic din România.

Compania de tehnologie Continental continuă demersul de a întelege mai bine în fiecare an specificul local al conducătorilor auto, precum și al celorlalți participanți la trafic, prin cercetarea obiceiurilor și atitudinilor în traficul din România, după inițiativa avută în 2018. Studiul din acest an a fost realizat de compania de cercetare Merlin Research în perioada octombrie-noiembrie pe un eșantion reprezentativ de 1 042 de persoane.

Cercetarea din 2019 are ca scop explorarea percepției generale asupra traficului și a obiceiurilor curente ale șoferilor în materie de deplasare cu autoturismul (distanțe parcurse, alimentare cu combustibil, alegerea anvelopelor) dar și înțelegerea atitudinilor și percepțiilor șoferilor în legătură cu respectarea regulilor de circulație și atitudinea față de educația rutieră.

Discutabil, studiul scoate în evidență faptul că șoferii conduc în medie 22.000 km pe an, alimentează cu combustibil la o oprire la pompă în valoare de 154 lei, verifică uzura anvelopelor în medie o dată pe lună, iar presiunea anvelopelor aproape de două ori pe lună. De menționat că șoferii tineri verifică presiunea săptămânal sau la cel mult 2-3 săptămâni în procent mai mare (53%) , spre deosebire de șoferii mai vârstnici (35-40%).

Cum aleg românii anvelopele

Când vine vorba despre criteriul principal de alegere a anvelopelor, pentru cele mai multe persoane acesta este legat de raportul calitate-preț, asociat în mod direct cu siguranța. Este percepută o legătură directă între preț și calitate: prețul mic este asociat cu o calitate slabă. De asemenea, anvelopele all season sunt percepute ca un compromis și este preferată varianta utilizării a două seturi, de vară și de iarnă. În schimb, depozitarea acestora este o provocare și un disconfort. Un alt aspect de menționat este acela că femeile preferă să lase în seama barbaților alegerea anvelopelor sau se bazează pe recomandarea vânzătorilor.

În ceea ce privește partea de beneficii, de departe cel mai important punct forte al anvelopelor de iarnă este considerat siguranța deplasării pe zapadă – 4 din 5 șoferi au menționat acest aspect. Totuși, în general, șoferii tineri sunt mai sceptici în privința beneficiilor oferite de cauciucurile de iarnă, în comparație cu cei maturi sau vârstnici.

69% dintre respondeți admit că depășesc viteza legală

Conducătorii auto admit că încalcă regulile de circulație cu aceeași frecvență ca și anul trecut: aproximativ o dată pe lună, iar o treime dintre cei intervievați au recunoscut că ei înșiși încalcă cu bună știință normele rutiere. Depășirea vitezei legale (69%), parcarea în locuri interzise (46%) și conducerea mașinii în timpul utilizării telefonului (fără handsfree) (31%) reprezintă cele mai întâlnite trei încălcări.

Toate categoriile de șoferi consideră că traficul în România s-a înrăutațit în ultimul an. În continuare, șoferii reclamă aglomerația și lipsa de civilizație. Calitatea drumurilor și siguranța în trafic înregistrează mici înrăutățiri.

La fel ca și anul trecut, majoritatea consideră că o educație mai bună, sub forma de cursuri de conducere defensivă, este necesară pentru a reduce intoleranța și agresivitatea din trafic. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate consideră că ei personal ar avea nevoie de astfel de cursuri de conducere defensivă/ educație rutieră/ legislație.

Recomandări privind folosirea corectă a anvelopelor

Verificarea uzurii: La anvelopele de vară este admisă o adâncime minimă legală a profilului de 1,6 mm, dar la anvelopele de iarnă, pentru a asigura o aderenţă bună pe suprafeţele alunecoase, adâncimea minimă a profilului trebuie să fie mai mare (între 3-4 mm.). Înlocuirea anvelopelor trebuie făcută când se constată uzura profilelor acestora peste limitele admise sau se observă apariţia unor deteriorări pe calea de rulare sau pe flancuri.

Verificarea presiunii: Circulaţia cu suprapresiune produce uzura suplimentară a benzii de rulare, amortizarea insuficientă a şocurilor, o aderenţă scăzută şi distanţe de frânare mai mari. Măsurarea presiunii se face cu anvelopa în stare rece, înainte de plecarea în rulaj.

Citește și:

Leave a Comment