Share
Salariul minim pentru anul 2020 creşte, la nivel net, cu 83 de lei

Salariul minim pentru anul 2020 creşte, la nivel net, cu 83 de lei

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că salariul minim pe ţară pentru anul 2020 creşte la nivel brut cu 150 de lei, iar la nivel net cu 83 de lei. Sindicatele cer minimum 100 de lei.

„Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (…) a evidenţiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe ţară în acord cu angajamentul luat de Guvern (…), respectiv o majorare a salariului minim brut pe ţară în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaţilor români să crească fără a afecta competitivitatea economiei româneşti şi fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 creşte”, a declarat Ionel Dancă.

Oficialul a menționat că majorarea salariului minim va fi „la nivel brut de 150 de lei, iar la nivel net de 83 de lei”.

„O creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei”, a detaliat Dancă.

Dancă a explicat şi ce se va întâmpla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare şi cei din construcţii:„în ceea ce priveşte salariul minim din construcţii, vorbim de un număr de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanţii partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi păstrat în vigoare, iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare în momentul de faţă hotărârea de guvern nu va afecta în niciun fel această categorie de salariaţi, respectiv rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creşterea salariului minim brut pentru cei care în momentul de faţă sunt sub nivelul celor cu studii superioare să ajungă la acelaşi nivel şi să existe un singur salariu minim brut”.

Sindicatele își doresc o majorare cu 100 de lei

Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Aalfa”, consideră că Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim pe trei variante.

„În principal, Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim şi cunoaşterea pentru mediul de afaceri pe trei variante. Varianta principală rămâne stabilită în funcţie de inflaţie şi de productivitatea muncii. Se dau mai multe detalii legate de productivitate. E o chestiune legată de modul de calcul al productivităţii, dar în fine, sunt probleme tehnice care vor trebui analizate. A doua şi a treia variantă sunt corecţii în funcţie de gradul de şomaj existent, o funcţie de depăşire a parametrilor din calcul respectiv şi o corecţie legată de acest lucru”, a afirmat Bogdan Hossu.

El a afirmat că în şedinţa de marţi s-a prezentat un document în 25 de pagini şi, pentru că nu au avut timp să-l parcurgă în integralitate, a rămas stabilit ca să existe o nouă şedinţă a Consiliul Naţional Tripartit pe subiectul salariului minim marţea viitoare, la ora 10:00.

De asemenea, Bogdan Hossu e spus că Guvernul preferă un singur salariu minim şi nu doreşte să facă diferenţierea.

Hossu a menţionat și că sindicatele şi o parte dintre patronate au spus, la fel, că ar trebui să fie 100 de lei net, cât a fost propunerea din discuţia anterioară din urmă cu o lună.

În acest context, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că asemenea decizii „nu pot fi luate peste noapte”.

Ea a precizat că discuţiile cu privire la formula de calcul a salariului minim vor fi reluate de la 1 ianuarie 2020, pentru eventuale îmbunătăţiri în anii care urmează.

Leave a Comment