Share

FMI: Până în 2050, venitul per capita în Europa Centrală și de Sud-Est va creşte la 60% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală

Îmbătrânirea rapidă şi scăderea populaţiei în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE) ar putea afecta semnificativ avansul economiei şi convergenţa cu economiile europene mai dezvoltate, se arată într-un raport publicat astăzi de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Conform documentului, până în 2050 venitul per capita în regiune va creşte la 60% din cel înregistrat în Europa Occidentală, însă ar fi putut fi chiar mai mare.

Populaţia totală a regiunii va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii şi a migraţiei, în timp ce forţa de muncă va înregistra probabil un declin de 25%, a avertizat Tao Zhang, director adjunct al FMI.

El s-a referit la statele din CESEE membre ale UE şi cele candidate care înainte făceau parte din blocul comunist. Mulţi angajaţi au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în statele bogate din Europa Occidentală.

„Scăderea furnizării de forţă de muncă şi productivitatea mai redusă a angajaţilor mai în vârstă, împreună cu presiunile mai mari asupra finanţelor publice, ar putea costa ţările anual aproximativ 1% din PIB”, a explicat Zhang.

Până în 2050, venitul per capita în regiune va creşte la 60% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală, de la 52% în prezent.

„Fără actualele presiuni demografice, regiunea ar fi ajuns la 74% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală în aceeaşi perioadă”, a declarat oficialul FMI.

Statele membre UE din Europa Centrală şi de Sud-Est ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 2,6% – 4,6% anul acesta, în timp ce pe ansamblul UE avansul este estimat la 1,4%.

Pentru a diminua perspectivele reduse de creştere, ţările din CESEE au luat decizii politice, printre care recrutarea de angajaţi străini, acordarea de subvenţii angajaţilor calificaţi care se reîntorc şi măsuri pentru a convinge persoanele în vârstă şi femeile să intre pe piaţa forţei de muncă, a afirmat Zhang. Acesta a sugerat folosirea roboţilor pentru a compensa lipsa forţei de muncă.

„Mulţi angajaţi se tem că roboţii îi vor înlocui pe oameni. Dar în această regiune creşterea automatizării coincide cu majorarea numărului de angajaţi”, a adăugat directorul adjunct al FMI.

Acesta a recomandat o reformă a educaţiei, investiţii în programele de pregătire şi păstrare a forţei de muncă, pentru ca angajaţii să beneficieze de tehnologie şi automatizare.

Leave a Comment